Deset godina od smrti Peter Steel-a

“Ako ne uznemirava ljude, to nije rock muzika. Muzika mora da uznemiri crkvu, mora da uznemiri tvoje roditelje i mora da uznemiri obrazovni sistem.” – Peter Steele

Iako je prošlo deset godina i dalje se jasno sjećam šta sam radio tog dana. Mislio sam da se radi o dezinformaciji, lošoj šali. Nije bio prvi put da pjevač i basista kultnog gothic metal bend Type 0 Negative “lažira” svoju smrt. Neposredno nakon što je pobjedio rak, 2005. godine na službenoj stranici benda je objavio nagrobni spomenik s svojim imenom. Mediji su prenijeli vijest, ne sumnjajući da se radi o čudnom smislu za humor. I najavi za novi album (ironično nazvanim Dead Again).

Tako da kad smo 14. aprila 2010. godine “ponovo” čuli da je Peter Steele preminuo, niko nije shvatio vijest pretjerano ozbiljno. Legenda je preživio samoubistvo, predoziranje, jebeni rak! Godina je živio sa srčanom manom i kokainskom zavisnošću (loša kombinacija). Imao je dva metra visine i vitlao je kontrabasom kao običnom gitarom. Neki ljudi su jednostavno rođeni da budu rock božanstva.

Hedonista u svakom pogledu. Uživao je u groupies djevojkama, maskimalno koristeći svoj status. Dobro je poznato njegovo gostovanje kod kontroverznog Jerry Springera (na istoimenom show-u) kada je zažvalio obožaveteljku dok je ulazio na set. Takođe je (intimno) poznavao groupies djevojku koja je gostovala. Nije bio suptilan to je sigurno.

Takođe je legendarna anegdota kad je tim evropskih ljekara bio zbunjen Steele-ovim lošem zdravljem i ne znajući šta više da rade, pitali su ga čim se drogira? Car je jednostavno odgovorio: “Kokain, vino i crvenokose” (redheads). Doktori su bili zbunjeni trećom opcijom. Pitali su da li je to neka nova droga? Od tog fetiša niko se još nije izliječio. (prim. autora. 🙂

Peter Steele (Peter Thomas Ratajczk) je dao dostojanstvo (i muda) goth muzici. Type 0 je jedan od onih rijetkih bendova sa autentičnim doom zvukom. Elem, zato imaju neke od najboljih Sabbath obrada. Steele-ovu verziju “Paranoid”-a mogao bi slušati danima.

Jedan je od najcool frontmena koje su mračne devedesete dale. Teško ćete naći originalniji bend od Type 0 Negative-a. Išli su na turneje sa Panterom i Nine Inch Nails-ima. Phil Anselmo je uvijek naglašavao da je Steele bio njegov pravi prijatelj. I kao svakom normalnom čovjeku, nedostaje mu…

Za kraj vam ostavljam jedinstvenu Pete Steele pjesmu. Nastala je kao dio Roadrunner United projekta (povodom jubileja kultnog izdavača). Muzičari su mislili da Pete pjeva na “nekom istočno-evropskom jeziku”, a zapravo je pričao besmislice (izmislio vlastiti?). Pjesma je jebena himna i ultimativni dokaz o talentu ove ljudine.