Diabolik dobija novu filmsku adaptaciju

Omiljeni evropski antiheroj Diabolik u 2020. godini će dobiti novu filmsku adaptaciju.

Rai Cinema će producirati film i ponose se 100% italijanskim glumcima. Producenti Antonio i Marco Manetti nisu samo tražili nekoga ko će ličiti na strip likove, već kvalitetne glumce koji mogu iznijeti ove kultne uloge. Luca Marinelli će biti Diabolik, a njegovu prekrasnu partnerku (u zločinu) i ljubavnicu Evu Kant će glumiti Miriam Leone. Savršen izbor, dovoljno mi je bilo samo da pogledam par fotografija ove glumice i ostanem bez teksta.

Pozdravljam odluku producenata da rade film na maternjem jeziku. Diabolik je italijanski fenomen i jedan od najpopularnijih stripova u njihovoj istoriji. Od 1962. godine kada su ga kreirale Angela i Luciana Guissani uveseljava čitaoce širom starog kontinenta. Super cool lopov započinje svoju karijeru kao hard core kriminalac, da bi sa vremenom omekšao i postao koliko toliko moralan. Policijski inspektor Ginko ga prati u stopu sve ove godine. Ali Diabolik mu svaki put pobjegne u svom crnom Jaguar E-Type vozilu iz 1961.

Najpoznatiji evropski antiheroj

Strip je prodan u više od 150 miliona primjeraka. Inspirisao je cijeli jedan podžanr pod nazivom “Fumetti neri“. Protogonisti žanra su slični Diaboliku jer su antiheroji (i imaju K u naslovu). Najpoznatiji primjeri su stripovi Magnusa i Bunkera (kreatora Alan Forda): “Kriminal” (još nasilnija verzija Diabolika) i “Satanik” (ženska verzija Diabolika). Ostavio je utjecaj i na američki strip. Grant Morrison dok je pisao “New X-Mene” uveo je lik Fantomex-a koji je gola kopija Diabolika (autor to ne krije).

Diabolik je imao već jednu filmsku adaptaciju davne 1968. “Danger: Diabolik” je režirao legendarni Mario Bava, a Ennio Morricone je uradio muziku. Iako je u startu imao loše recenzije i nije bio komercijalno uspješan, film je s godinama dobio kultni status. Edgar Wright je naveo ovaj film kao jedan od utjecaja na njegovu adaptaciju stripa “Scott Pilgrim vs. the World” (2010). Divio se kreativnoj odluci Maria Bave da se ne trudi da išta izgleda realistično. Po njegovim riječima radi se o “neobuzdanoj mašti”. Zabavan film u svakom slučaju. Diabolik je imao i crtani serijal od 2000. do 2001. To je bio moj prvi susret s ovim likom.

Na nama je da čekamo 2020. i vidimo kako će nova adaptacija izgledati. Drago mi je što su talijani sami odlučili da rade film, jer zadnji put kad su ameri radili po evropskom stripu (Dylan Dog: Dead of Night, 2010.) završilo se katastrofalno.