Disney probava novi poslovni model (dok bioskopi propadaju)

Ljeto je tradicionalno vrijeme za najveće filmske hitove. Ali kao što dobro znate bioskopi su zatvoreni zbog globalne pandemije. Jedino što smo mogli vidjeti ove godine je kako veliki studiji ponovo (i ponovo) odgađaju premijere svojih blockbuster naslova.

Iako većina velikih studija imaju vlastite striming platforme, premijera ljetnog hita na istim nije najsrećnija opcija. Prvo ti filmovi su užasno skupi. Niko ne želi da riskira sa eksperimentima nakon što su potrošili par stotina miliona dolara na produkciju i marketing. Takođe postoji i ozbiljna bojazan od internet piraterije. Jednom kad je video dostupan na zahtjev (VOD) brzo se nađe na svim mogućim ilegalnim servisima.

Tako da su većinu godine studiji između sebe se igrali kukavice. Pažljivo su čekali da li će neko od konkurencije “razbiti” tradicionalni bioskopski model. I neki dan Disney je objavio da će njihov nesuđeni ljetni hit “Mulan” biti dostupan na Disney Plus platformi 4. septembra.

Odluka ima smisla? Disney Plus za devet mjeseci postojanja sakupio je preko 60 miliona pretplatnika! Fina potencijalna publika. Ali postoji dodatni uslov. Osim što morate platiti pretplatu ako želite da pogledate Mulan moraćete iskeširati još trideset dolara (29.99$).

Novi Disney poglavnik je objasnio da kada jednom platite 30 dolara, možete pogledati film koliko god puta hoćete. Kao da sam ga kupio? Ne, jer onog trenutka kada ne budete imali plaćenu pretplatu za Disney Plus nećete moći pristupiti filmu.

Ne znam za vas, ali meni to zvuči kao loš dogovor (deal). Kada se odlučite da se pretplatite na neku striming platformu, podrazumjeva se da imate pristup svim dostupnim naslovima. A ne da moram davati još dodatni novac za samo jedan film. Koji niste kupili i nije vaše vlasništvo. Budućnost je stvarno užasna.

Ova vijest dolazi nakon što su objavljeni financijski rezultati za treći kvartal. Disney je prijavio gubitak od 4,7 milijardi dolara!!! Vrijeme je da pokušaju neke nove metode zarade.

Ono što mene plaši su novi modeli koje će nesigurna budućnost donijeti. Ne bi me iznenadilo da samoproglašeni spasilac filma Christopher Nolan bude tražio pedeset ili 100 dolara za svoj film. I to samo jednom da pogledate za te pare. Jer je ipak on genije. Ili će imati premijeru filma u Fortnitu? Možda je bolje da kupite neku video igru za te pare i uživate u satima zabave.

Nolan reklamira film u Fortnite igri?