Dogovor Rusije i Izraela – riješenje sirijskog rata?

Kako prenose izraelski mediji može se naslutiti da je Ruska Federacija ponudila Izraelu i Americi mogući dogovor koji uključuje povlačenje iranskih snaga iz Sirije u zamjenu za smanjenje američkih sankcija prema Rusiji. Premijer Bendžamin Netjanahu (Benjamin “Bibi” Netanyahu) je podjelio ovu informaciju na zatvorenoj sjednici Knesseta (narodne skupštine) u ponedeljak, a vijest je prenio izraelski Kanal 10 (Channel Eser). Ponuda je došla lično od predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Dio je to šireg razgovora o mogućem političkom riješenju sirijskog građanskog rata koji traje već sedam godina. Netjanahu se sreo sa Putinom prošle sedmice u Parizu za vrijeme proslave kraja Prvog Svjetskog Rata. Nije najjasnije da li je već tad Putin ponudio ovaj dogovor. Nakon sastanka, Bibi je izjavio da je razgovor sa Putinom “bio dobar, produktivan i veoma važan”.

Srž raprave Rusa i Amerikanaca oko Sirije je obuzdavanje iranskog utjecaja. Posljednji sastanak je bio 8. novembra u Beču. Prema istom izvještaju, početkom ovog mjeseca premijer Netjanahu se sastao sa američkim izaslanikom za Siriju Jim Jeffery s kim je razgovarao na ovu temu. Bibi je na pitanje poslanika Knesseta izjavio da još ne postoji službeni stav Izraela po ovom pitanju.

izvor. The Jerusalem Post