Doktor Mladen Stojanovic

Doktor Mladen Stojanović

Istorija

Doktor Mladen 

Doktor Mladen Stojanović je jedna od najznačajnijih ličnosti Narodnooslobodilačke borbe i jedan od organizatora ustanka na Kozari i njenoj okolini 1941. godine. Slavu je stekao prije Drugog svjetskog rata kao narodni doktor koji je nerijetko liječio svoje zemljake, a da im pri tome ništa nije naplaćivao. Ime Mladena Stojanovića danas nose između ostalog, dvije osnovne škole u Ljubiji i Laktašima, kao i Bolnica u Prijedoru. Na današnji dan 7. aprila 1896. godine rođen je doktor Mladen.

Porodica Stojanović potiče iz Prijedora,  grada pod Kozarom u kome je rođen i Mladen Stojanović. Mladenov otac Simeon Stojanović bio je po zanimanju sveštenik, a rođeni brat Mladena Stojanovića, Sreten Stojanović, stekao je veliku slavu kao akademski vajar.

Mladen je nakon Prvog svjetskog rata studirao medicinu u Zagrebu, a potom i u Beču. Još kao učenik gimnazije se priključio tajnoj organizaciji “Narodna odbrana”, a ubrzo je postao i član “Mlade Bosne”. Poslije Sarajevskog atentata je uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora, ali je amnestiran i oslobođen.

Drugi svjetski rat

U avgustu 1941. godine, Mladen Stojanović je bio jedan od osnivača Kozarskog partizanskog odreda, a kasnije i njegov komandant. Na Mrakovici 5. decembra 1941. godine pod komandom Mladena Stojanovića izvojevana je velika pobjeda nad okupatorom.

 

Partizanski odred

Početkom marta 1942. godine je teško ranjen u sukobu sa četnicima kod Lipovca. Oporavljao se u partizanskoj bolnici kada se desio četnički puč Rade Radića u Četvrtom krajiškom odredu prilikom čega je ubijen. Imao je 45 godina.

Doktor Mladen Stojanović je ubijen u mjestu Jošavka Donja u opštini Čelinac, a u njegovu čast selo Bukin je ponijelo ime Mladenovo – selo se nalazi u Bačkoj Palanci. 1975. je snimljen film Doktor Mladen u kojem Ljuba Tadić igra glavnu ulogu.

Više istorije nađite na zavisne.com, a kviz sa zanimljivim pitanjima možete igrati na linku ovde.