Doktor Tompson ima savršen lijek za mamurluk

“Mrzim da zagovaram droge, alkohol, nasilje ili ludilo bilo kome, ali meni je uvijek funkcionisalo.” – Hunter S. Thompson (1937. – 2005.)

Dobri doktor Tompson je bio kultni novinar i jedan od najvećih američkih pisaca XX vijeka. Začetnik je gonzo novinarstva i najvjerovatnije bez njega ne bi bilo ni Zavisnih.

Autor “Straha i prezira u Las Vegasu” (Fear and Loathing in Las Vegas, 1971.) je ušao u istoriju zbog svoje svakodnevne rutine koja je podrazumijevala hrpe droge i alkohola. Baš kao što ste mogli vidjeti u filmskoj adaptaciji spomenutog romana. Svaka čast velikom režiseru Teri Giljemu (Terry Gilliam) i Džoni Depu (Johnny Depp) koji je glumio dobrog doktora.

Podnaslov kultnog romana je najbolje opisao piščev život. Bilo je to “divljačko putovanje u srce američkog sna“. I za taj put su bile potrebne nevjerovatne količine opijata. Kako je to sam Tompson opisao: “gepek auta je izgledao poput pokretne policijske labaratorije za narkotike

“Imali smo dvije vreće trave, sedamdeset i pet kuglica meskalina, pet listova jakog LSD-a, slanik do pola pun kokainom i cijelu galaksiju šarenih dizača, spuštača i ostalih pilula, četvrtinu tekile, rum i gajbu Budweisera”. To je početak “Straha i prezira”.

Nakon ovog nećete biti iznenađeni kad čujete da je Hunter većinu svoga života bio borac za dekriminalizaciju narkotika. Imao je nepogrešivu logiku: “Pogledajte Prohibiciju. Jedino što se dogodilo jest da se gomila kriminalaca obogatila.

S obzirom na način života koji je vodio, doktor Tompson (koji naravno nije bio doktor) morao je imati dobar lijek za mamurluk. Iz njegove prepiske sa Playboy magazinom pronađen je “stručnjakov savjet”.

“Dvanaest komada Amil nitrata (jedna kutija) zajedno sa koliko god piva je potrebno”. Amil nitrat je hemijsko jedinjenje koje se koristi za liječenje srčanih bolesti. Valjda, nisam ja doktor.

Nadam se da će vam savjet biti koristan.

izvor: Far Out Magazine