Dva nova Nine Inch Nails albuma (potpuno besplatno)

I to ne bilo koja dva albuma; radi se o nastavcima kultnog Ghosts serijala instrumentala (Ghosts IIV). Sati i sati muzike čeka na vas. Baš kao i prije dvanaest godina kad su izdani prvi Ghosts albumi, novi su takođe besplatni.

Bez ikakve najave, potpuno iznenadno Trent Reznor (alfa i omega Nine Inch Nails-a) danas je na Twitter-u podijelio novost o novim albumima. Ghosts V: Together i Ghosts VI: Locusts možete skinuti sa službene stranice benda. Ili jednostavno možete poslušati na NIN YouTube kanalu.

U službenoj izjavi Reznor i njegov dugogodišnji saradnik Atticus Ross pričaju kako “živimo u čudnim vremenima i da se na momente osjećamo gotovo bespomoćno”. Iako je dobro poznato da su obojica anti-socijalni i da više vole provoditi vrijeme u muzičkom studiju, ova situacija ih je naučila “moći i potrebi za povezivanjem”.

Ghosts albumi su kolekcija ambijentalne istrumentalne muzike. Neko bi dodao i opis mračne, ali to su Nine Inch Nails-i pobogu. Pravo su sonično putovanje i izazvaće razne osjećaje kod slušaoca. Ne samo negativne.

Upravo su Ghost I – IV (2008.) nagovijestili dalju evoluciju benda i budući NIN zvuk. Slično filmskoj muzici koju dvojac Reznor / Atticus pravi već deceniju. I za koju su dobili i Oskara.

Po riječima autora Ghosts V treba slušati “kad se čini da bi ipak moglo sve biti u redu”, a Ghosts VI “saznaćete već sami…”.  Ghosts seanse su uvijek bile tu da Reznor i Ross ne bi izgubili zdrav razum (i smisao za humor).

Muzika je oduvijek imala način da nas učini manje usamljenim u svijetu.” Autori se nadaju da će pomoći i vama. Na kraju su poručili: “Da smo u ovome svi zajedno i da će i to proći“.