The-Doomsday-Clock

Dvije minute do ponoći

Stara zaostavština Hladnog Rata ponovo se vraća na naslovnice svjetskih medija. Zaboravili ste za Sat sudnjeg dana (Doomsday clock)? Još od kad je ova tradicija započeta 1947. godine, udruženje atomskih naučnika (Bulletin of the Atomic Scientists) simbolično prikazuje opasnost po uništenje cjele ljudske rase. Ponovo smo na dvije minute od ponoći, a ponoć je događaj nuklearne Apokalipse. Kada je Sat sudnjeg dana posljednji put bio na dvije minute? 1957. godine kada je Amerika testirala termonuklearnu, a SSSR hidrogensku bombu.

Šta govori sat o našem vremenu?

Prije par mjeseci pričali smo o Američkoj odluci o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty ili INF) iz 1987. Čekalo se na rusku reakciju. Prije dva dana (2. februara) postalo je službeno. Ruska Federacija je takođe najavila svoje povlačenje iz dotičnog sporazuma, samo dvadeset četiri sata nakon što je Amerika to i uradila (1. februara službeno su prestali poštovati obaveze INF sporazuma). Šta to znači? Ništa posebno, osim mogućnosti nove trke u nuklearnom naoružanju. Otud dvije minute do ponoći na satu. Svako ko ima makar najosnovnije znanje o istoriji Hladnog Rata zna kako ove stvari funkcionišu. A ovaj novi Hladni Rat malo šta ima novo. Regan i Gorbačov su zaustavili strah od nuklearnog uništenja na par decenija (i sam Hladni Rat) kada su potpisali sporazum 1987. Nema više tog optimizma i međusobnog povjerenja nuklearnih sila danas.

Službeni Kremlj je prije desetak dana upozorio da će ovi događaji sigurno dovesti do nove trke u naoružanju. Sada je neminovno. Pratite razvoj situacije redovno u našoj rubrici Trka u naoružanju.