hellblazer-strip

Džon Konstantin i Sting – 30 godina Hellblazer stripa

Alan Murov (Alan Moore) strip “Swamp Thing” je donio revoluciju u američki strip osamdesetih. Ipak najvažnija zaostavština ovog naslova je Džon Konstantin (John Constantin), mag radne klase i najpoznatiji anti heroj. Nastao je potpuno spontano, jer crtači Swamp Thing stripa su voljeli ubacivati kao statistu čovjeka koji je neodoljivo podsjećao na Stinga, tadašnjeg frontmena Police benda. Plavušan u kišnom ogrtaču sa cigarom iz pozadine strip kadrova postaće Konstantin koga svi dobro znamo. Alan Mur, takođe samoproglašeni magus sa dna radne klase, ostaviće nam jednog od najkontroverznijih strip likova. Ali i najvoljenijih. Prva epizoda solo stripa “John Constantine Hellblazer” izdata je u januaru 1988. Temelj budućih Vertigo stripova.

30 godina poslije, DC Comics izdaje “John Constantine, Hellblazer – 30th Anniversary Celebration“, antologijsku grafičku novelu koja je proslava ovog lika. U opisu su naveli da se radi o reprintu najpoznatijih avantura ovog anti heroja iz pera jednih od najvećih scenarista (Garth Ennis, Brian Azzarello, Jamie Delano između ostalih). Sadrži epizode #11, #27, #41, #63, #120, #146, #229 i #240. I moram odmah dovesti u pitanje njihovo poimanje “najvećih avantura”. Ogorčen sam jer Peter Milligan i njegove epizode nisu uvrštene u ovo slavsko izdanje. Vrhunski scenarist koji je pisao Džonove avanture od #250 epizode pa sve do neslavnog ukidanja naslova sa jubilarnim #300 brojem (2013.). I pet godina poslije im nisam to oprostio. Najvjerovatnije neću nikad. Ovo je dodatna uvreda. Kao pomno probrane najbolje priče, bez Milliganovog opusa.

Sting i kostim za noć veštica

Zanimljivost ovog izdanja je predgovor koji je napisao Sting lično. Iako nisam pretjerano oduševljen izborom priča za obilježavanje godišnjice, 30 godina Hellblazer stripa nije mala stvar. Pozdravljam odluku uredništva DC stripova da dovedu visokoprofilnu pop zvijezdu Stingovog kalibra da uveliča slavlje. Dobar marketinški potez u svakom slučaju. Iz video snimka možete vidjeti Stinga u prepoznatljivom “kostimu” Konstantina. Grafička novela je trebala biti izdata za Noć vještica, ali zakasnili su iz nekog razloga.

Nego da se vratim predgovoru. Fin komad štiva, lično sam iznenađen Stingovom prozom. On preuzima ulogu “Zlatnog dečka”, Džonovog brata blizanca. Konstantin je toliki gad, da je ubio prvi put prije nego što je rođen. Zadavio je brata blizanca u majčinoj utrobi. Horor naslov, nije za djecu sigurno. Sting je (po njegovim riječima iz predgovora) brat iz paralelnog univerzuma i divi se Džonovom uspjehu. Mogao je pratiti avanture izgubljenog brata na stranicama stripa. Fin komad meta fikcije ako mene pitate. Što ne treba iznenaditi (i sam Sting to spominje) Alan Moore je “sreo” Konstantina u stvarnom životu u Londonu. “Magični realizam” je uvijek bio prisutan na stranicama Hellblazer stripa. I zato je Džon Konstantin tako jedinstven lik. Posebno u svijetu američkih stripova gdje isključivo prostor dobijaju klovnovi u šarenim kostimima. Džon umro nije. Za još trideset godina okultnih avantura.