Eskalacija nasilja na ulicama Amerike (Video)

George Floyd, koji nije bio naoružan u trenutku “hapšenja”, pogubljen je od strane Minneapolis policije. Još jedan u nizu afroamerikanaca koji su stradali od strane snaga javnog reda i mira. Pokojni četrdesetogodišnjak je bio reper poznatiji pod imenom Big Floyd.

Ono što je uslijedilo niko nije mogao predvidjeti. Protesti i sukobi s policijom nisu ništa novo. Ali bijes građana je intenzivniji neko inače. Masovna okupljanja su se pretvorila u nerede. U orgiju plačkanja i paljenja javne i privatne imovine.

Od legendarne pobune u L.A.-u 1992. (Los Angeles Riot) nismo mogli vidjeti ovakvu eskalaciju uličnog nasilja. Ima nešto prekrasno u slici mladog crnog brata koji trči s ukradenim PlayStation4. Ništa se nije puno promjenilo. Samo ekran televizora je veći neko ikad, što otežava krađu iz trgovine koja gori.

Snimci pobunjenih građana koji vandalizuju zgradu CNN-a su “hrana za dušu”. Mogli ste vidjeti i video policijske stanice koja je spaljena do temelja. Nije da plavci pomažu u ovom vječnom sukobu. Daleko od toga.

Sam moto protesta “Ne mogu da dišem” (I can’t breathe), posljednje riječi Big Floyd-a su bolno posjećanje na tragično ubistvo Eric Garner-a od prije par godina. Baš kao i Floyd-a, ugušila ga je hrpa nasilnih plavaca u sred bijela dana. Nenaoružanog, nenasilnog građana.

Protesti se dešavaju u dvadesetak američkih gradova. Hiljade ljudi su uhapšeni. Financijska šteta tek treba da se izračuna. Kao i broj umrlih i ranjenih. Nacionalna garda se uključula u igru. Za nerede otkrivljuju redovne osumljičene; od Rusije do Soroša i ANTIFA pokreta. Teško je uperiti prst sam u sebe.

Posebno kad više od pola vijeka zaje**avaš sjeb**ne zemlje poput Afganistana, Srbije, Iraka za nepoštovanje osnovnih građanskih prava. Izvinite gospodo, dušebrižnici ali zašto je vaše građanstvo ugroženo? Zašto ih “vlastita” policija ubija na ulicama rodnih gradova?

Kako je novinarima u ovom haosu? Izvještavač Reuters-a je “popušio” gumeni metak od plavaca. Najveća ironija je naravno hapšenje CNN novinara (samo zato što je bio crne boje kože).

Leonard Cohen je davno to sve otpjevao u prekrasnoj pjesmi “Demokratija”(stiže u USA).