Final Fantasy novosti sa E3 2019 (Video)

Izdavač Square Enix je imao jednu od najboljih konferencija ovogodišnjeg E3-a (sajma elektronske zabave). Kruna prezentacije je dugoočekivani rimejk jRPG klasika Final Fantasy 7. Posjetioci sajma biće u mogućnosti da probaju demo verziju igre. Znali smo već neko vrijeme da će igra biti prodavana u djelovima. Ne možemo pretjerano kriviti Square jer ovaj projekt ih stvarno skupo košta. Da ne spominjemo godine koje su bile potrebne da imamo igrivu verziju. Producent je pojasnio da prva igra (prvi dio igre zapravo) će dolaziti na dva blu-ray diska. Garantuje da nas očekuje hrpa zabave i da je prava prilika za nove igrače da se upoznaju sa svijetom Midgara.

Final Fantasy VII Remake je dobio službeni datum izlaska: 3. mart 2020. Eksluzivan je naslov za PlayStation 4.

Nova izdanja starih favorita

Square nije zapostavio ni katalog klasičnih naslova. Pripremaju reizdanja (remaster) nekih od najvoljenijih Final Fantasy igara. Za razliku od “Sedmice” (FF7) ove igre dolaze na sve moguće platforme (Nintendo Switch, XBox One, Steam). Prvi poboljšani klasik koji je najavljen je Final Fantasy VIII (igra s prvog PlayStationa).

Iznenadili su me najavom za Crystal Chronicles Remastered Edition. Final Fantasy Crystal Chronicles je originalno bila igra za Nintendo GameCube konzolu iz 2003. godine. Nije tipična FF igra i pravo je vrijeme da se nove generacije igrača upoznaju s njom. Nova verzija će biti dostupna i na mobilnim telefonima.

Posljednje obavještenje možda nije spektakularno poput ostatka prezentacije, ali pravi FF fanovi će se radovati. Square Enix će učiniti dostupnim (po prvi put) svu muziku (soundtrack) iz svih Final Fantasy igara. Uživajte u zvucima fantazije na striming servisu vašeg izbora.

Ne pamtim veći entuzijam izdavača za ovaj dugovječni jRPG serijal (trideset dvije godine!). Izgleda da su shvatili šta fanovi žele i odlučili su da ih ispoštuju. A još nisam ni spomenuo Square Enix igru koja je privukla najviše pažnje na sajmu. Avengers igra zaslužuje poseban tekst.