Francuska insistira da EU dron ima konkurentnu cijenu

Bespilotna letjelica (iliti dron) koju prave nekoliko evropskih zemalja mora imati konkurentnu cijenu ili će projekt koji treba da pokaže evropsko zajedništvo i snagu propasti. Tako barem misli francuska ministarka odbrane Florence Parly. Sjajno je što se evropsko zajedništvo dokazuje dronom koji se može jednoga dana koristiti u smrtonosne svrhe.

Insistiranje na prihvatljivoj cijeni bespilotne letjelice od strane ministarke govori nam mnogo. Po njenim riječima to nije samo: “problem zemalja koje učestvuju u razvoju drona (Francuska, Njemačka, Španija i Italija) nego i svih budućih izvoznih kupaca.” Možemo primjetiti da francuska ministarka planira da prodaje dron u velikim količinama. Kao da priča o sladoledu, a ne potencijalnom oružju.

Airbus, francuski Dassault Aviation i italijanski Leonardo u aprilu prošle godine su predstavili model u punoj veličini planiranog drona duge izdržljivosti (Medium-Altitude Long-Endurance iliti MALE). Po istim tim planovima, nadaju se da će dron biti na tržištu sredinom slijedeće decenije.

Iako je prvenstvena svrha bespilotne letjelice nadzor, niko nikada nije službeno rekao da neće prodavati naoružanu verziju ovog drona. Francuski Thales, italijanska Elettronica, njemački Hensoldt i španska Indra su potvrdili svoje učešće u daljem razvoju ovog projekta.

izvor: Reuters