Francuska pod opsadom (Video)

Nasilni protesti se održavaju četvrti vikend za redom, Francuska vlast odgovara sa 89.ooo policajaca i oklopnim vozilima na ulicama. Ozbiljno pojačanje nakon 65.000 policajaca prošli vikend. Biće zanimljiv dan. Od jutros je već uhapšeno 480 osoba. Zatvorene su sve ključne turistične destinacije, kao i trgovine. Vlasnici lokala su izračunali da im je jeftinije ne raditi jedan dan, nego plaćati popravke kada trgovina bude razbijena i možda oplačkana. Ipak je počela božićna sezona konzumerizma i pretpostavlja se da je prodaja ozbiljno narušena posljednjim dešavanjima (30 do 40% gubitaka).

Od početaka nereda 17. novembra, izazvanih povećanjem poreza na gorivo, poginule su četiri osobe. Iako je ove srijede predsjednik Makron kapitulirao pred zahtjevom demonstranata i kontroverzno povećanje je otkazano, protesti se nastavljaju. Pre malo, pre kasno, jer pobunjeno stanovništvo ima neke nove zahtjeve, a dobar dio njih prezire Makrona i želi njegovu ostavku. Kad smo kod statistike, 76% građana nije zadovoljno trenutnim predjednikom.

Studenti i đaci

Dodatno komplikovanje situacije je uključenje studenata i srednjoškolaca u proteste. Svako od njih ima svoj razlog, ali video koji je obišao svijet ove sedmice pokazuje policiju koja hapsi mlade školarce u okolini Pariza. Video snimak je dodatno naljutio stanovništvo i krajnje lijeve partije pričaju o policijskoj brutalnosti. Dok sa druge strane, ministar unutrašnjih poslova tvrdi da studenti nisu povrijeđeni.

Internacionalni protesti u “žutim prslucima”

Moramo spomenuti da su se još prošlog vikenda pojavili demonstranti u Belgiji i Holandiji. Danas takođe se održavaju protestna okupljanja u Briselu i Amsterdamu. Prošle sedmice je uhapšeno 70 osoba u Briselu, nakon sukoba sa policijom, pri kome su uništena dva policijska auta.

izvor video snimaka: RT i Ruptly