Fudbaler Neil Franklin (1922-1996)

Fudbal kroz istoriju: Neil Franklin

Ako pogledamo fudbal kroz istoriju moramo pomenuti ime Neil Franklin. Engleski igrač Neil Franklin (1922-1996) bio je jedan od najboljih odbrambenih fudbalera ikada. Rođen je u Sheltonu, Stoke-on-Trent, gdje je počeo igrati fudbal u jednoj od filijala F.C. Stoke. Tokom 1939. godine je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor za Stoke.

Početak drugog Svjestskog rata je omogućio mnogim mladim igračima da zauzmu mjesto u prvim timovima mnogih klubova u Engleskoj, pa je tako i Franklin došao u prvi tim gdje je preuzeo kapitensku traku od Billy Mould-a. Osim kapitenske trake preuzeo je i njegovu poziciju centralnog beka. Svojim umijećem pozicioniranja i tehnikom je zaslužio da njegovu igru štampa okarakteriše kao savršenstvo, a već 1945. godine upisuje i svoj prvi nastup za reprezentaciju.

Franklinova igra je razbila stereotip centralnih bekova da su samo štoperi, jako se dobro snalazio sa loptom i često igrao prema napred.

Uprkos dobroj igri Stoke nije uspio da osvoji titulu u sezoni 46/47, a mendžer je za to krivce našao u svojim najboljim igračima. Ubrzo su se neki našli na transfer listi, a od Franklina je traženo da promijeni svoj stil igre, da ranije predaje loptu i bude čvršći u odbrani. To je dovelo do pogoršanja odnosa i 1949-te Franklin je najavio da napušta klub.

Zainteresovanih je bilo, između ostalih, Hull City je poslao ponudu od 30,000 funti što je bio tadašnji rekord. Direktori su ponudu odbili i Franklin je ostao u klubu i za sezonu 49/50.

Kupovina igrača 50-ih

Navijači su već gledali ka nadolazećem Svjetskom prvenstvu, ali Franklin daje izjavu kojom je šokirao cijeli fudbalski svijet. Najavljuje da neće učestvovati na Svjetskom u Brazilu, te da će preći u Kolumbiju da igra fudbal u Kolumbiji Santa Fe. Jedan od razloga za odlazak je bio kako bi imao više vremena za svoju trudnu ženu.

Predsjednik Santa Fe-a Luis Robledo je nudio igračima u Engleskoj pozamašne sume novca da pređu okean kako bi igrali fudbal. Njegova ideja je bila vrhunskim fudbalom zaustavi građanski rat koji je buktao u zemlji. Selektor Engleske je pokušao da odgovori Franklina da ostane i nastupa na Svjestkom, ali četvorostruko veća plata od najviše u Engleskoj je bila jači motiv i tokom maja 1950-te Franklin je prešao u Santa Fe sa još nekoliko igrača iz Engleske.

Po dolasku u novi klub Franklin je bio oduševljen, živio je život “kakav ni jedan fudbaler na svijetu ne živi”, kako je sam opisao svoj novi početak. Ali, sreća nije dugo trajala.

FIFA je ubrzo izbacila Kolumbiju zbog otkupljivanja igrača, a sami igrači su isto kažnjeni. Policijski čas koji je bio na snazi nije dozvoljavao puno slobodnog vremena da se uživa u novostečenoj slavi i novcu. Osim toga, ni Franklinova trudna žena nije mogla da se navikne na nemire u zemlji i kulturološke razlike.

Neil Franklin (1922-1996)

Sve to je dovelo do njegovog povratka u Englesku već u avgustu, tri mjeseca nakon odlaska. Do tada je već bio suspendovan u Stoke-u, a nakon nekog vremena i prodan Hull-u. Konačno ostvareni transfer od 22,500 funti se dogodio u februaru 1951. Tu je igrao do 1956-te, ali zbog povreda ligamenata koljena nije dostigao svoje ranije standarde. Nakon Hull-a, igrao je još za Crew Alexandriu, Stckport County i Macclesfield Town.

U nekoj budućnosti njegov kvalitet i stil igre bi sigurno bili više cijenjeni.