pele-fudbaler

Fudbal po Peleu

Svi znamo da je Pele bio jedan od najboljih igrača svijeta, možda i najbolji fudbaler ikada – barem do skora. Fudbal po Peleu je bilo nešto drugačije, prekretnica ka magiji u igri. U mnoštvu fantastičnih poteza, kreativnih i nikad viđenih, posebno mjesto zauzima onaj kojim je Pele na nov način pokazao kako se pobjeđuje ofsajd.

Ofsajd – noćna mora napadača

Od uvođenja ofsajda u fudbalu, igra se znatno promjenila, napadači su dobili teži zadatak da uz svo nadigravanje sa odbranom trebaju da pobjede i imaginarnu liniju. Sa druge strane, kreativnost i  mašta napadača i ostalih učesnika igre na terenu su se podigle na viši nivo. Jedan od uzbudljivijih momenata kod svakog gola je svakako i onaj kada se pobijedi ofsajd zamka.

Pele – igračina

Jedan od najupečatljivijih poteza u istoriji fudbala se desio tokom Svjetskog prvenstva 1970. godine, u polufinalnoj utakmici između Brazila i Urugvaja. Brazilski napadač Tostao je imao loptu sa lijeve strane terena, dok je Pele utrčavao sa desne. Tostao je morao brzo da prebaci loptu prije nego se Pele nađe u ofsajdu. Zavrnuo je loptu prema Peleu koji je bio u punom trku. Kako je i golman krenuo na loptu, Pele je u milisekundi morao da odluči da li da odustane ili da rizikuje sudar sa golmanom. Pri punom zaletu oba igrača, taj kontakt sigurno ne bi bio ugodan.

Pele je pokazao svoju genijalnost, poslao loptu dijagonalno, zaobišao golmana i uspio šutirati. Nažalost, promašio je gol, ali ovaj potez je opet jedan od onih fantastičnih zbog kojih volimo fudbal.

Pogledajte i sami.