Fudbaler nacionalni heroj i nacionalni izdajnik

Fudbaler – nacionalni heroj i nacionalni izdajnik

Heroj

Kada je Alexandre Villaplane postao kapiten Francuske reprezentacije rekao je da je to najsretniji dan njegovog života. Bila je 1930-ta, on je bio najpopularniji igrač u zemlji i nacionalni heroj budući da je vodio tim do prvog ikad Svjetskog prvenstva.

Rođen u francuskom Alžiru kao dijete imigranata, često se boreći za opstanak što je svakako uticalo na njegovu kasniju želju za sticanjem bogatstva. Kao momak se preselio kod rođaka u Francusku. Nije imao skoro nikakvo obrazovanje, ali je bio izuzetan u fudbalu. Zaigrao je za F.C. Sete, gdje je impresionirao menadžera koji ga je stavio u prvi tim.

Od samog početka je bilo jasno da mu je novac važniji od bilo čega drugog, što je jasno pokazao prelaskom u rivalski klub Olympique Nimes za veću platu. Ubrzo je svjom energijom i zalaganjem postao omiljen kod navijača, a 1926. je sa Francuskom osvojio Francuski kup protiv Belgije.

Slava je polako počela da ga udara u glavu, a 1929. prelazi u Racing Club de Paris čiji predsjednik ima cilj da napravi najbolji tim ikad. Zvuči poznato?

Iako je profesionalizacija fudbala u Francuskoj došla tek 3 godine poslije, Villaplane je velikodušno nagrađen velikim primanjima. Iako u dvadesetim, on vrijeme provodi u barovima, kockarnicama i konjskim trkalištima.

Razumljivo, inters za fudbal opada i nakon osvojenog Svjetskog prvenstva 30-te, on se povlači iz reprezentacije sa samo 24 godine.

1932. godine prelazi u F.C. Antibes, klub koji je ubrzo optuzen za namještanje utakmica. Iako je mendžer dobio zabranu bavljenja svojim poslom, sumnjalo se da iza svega stoji Villaplane. To je bio jasan znak da je sklon kriminalu i da je oportunist.

Klub ga je otpustio, a Villaplane se preselio u OGC Nice. Kako nije trenirao ni igrao i Nica ga je otpustila, pa je nekad nacionalni heroj zavrsio u drugoligaškom S.C. Bastidienne-u.

Ni tu se nije zadržao, sada je već bilo očigledno da ga je zanimao samo potencijalni novac od klubova i nikako fudbal. 1935. prvi put završava u zatvoru zbog namještanja konjskih trka.

Villaplane

 

Rat

Srećom po njega, a na žalost cijele nacije, dolazi 1940-ta i nacisitčka okupacija Francuske. Za mnoge kriminalce to je prilika koju su čekali. Dobar dio njih se pridružuje okupatorskim silama kako bi pomogli rasturanje pokreta otpora. Zauzvrat crno tržište i sve kriminalne radnje pariskog podzemlja padaju u čvrst stisak kriminalne organizacije koja će postati poznata kao Francuski Gestapo. Na čelu ove orhanizacije je kriminalac poznat kao Henry Lafont. Villaplane se vrlo brzo snalazi u organizaciji i postaje svojevrstan specijalista u reketiranju trgovaca zlatom.

Tokom 1942. je pokušao da pobjegne iz zemlje, ali ga je SS uhapsio sa lažnim dokumentima i velikom količinom dragog kamenja. Strpan je u zatvor, ali ga je Lafont uspio osloboditi.

Hvatanje i progonjenje pripadnika otpora i Jevreja pada u ruke ove organizacije, a sam Villaplane učestvuje bez trunke pokajanja.

Kao i uvjek njegova jedina briga je samo njegova finansijska korist.

Kako je do 1943. Pokret otpora postajao sve jači, sam Hitler je tražio da se nađe rješenje. Villaplane je predložio da se napravi jedinica od francuskih imigranata. Tako nastaje Sjeverna Afrika Brigada, gdje je postavljen na čelo jedne od pet sekcija ubrzo dobijajući nadimak “SS Mohammed”.

U junu 1944. je sa svojom jedinicom zarobio i strijeljao 11 mladića i djevojaka pripadnika otpora. U moru zločina koje je počinio je stekao reputaciju sadiste i čovjeka imunog na bol i patnju drugih. Iako nije obraćao pažnju na tok rata, okupiran sopstvenim interesima, nakon savezničkog iskrcavanja na Siciliju je počeo pokazivati milost prema pripadnicima Otpora. Nekima je pomogao i da pobjegnu kako bi popravio svoju reputaciju.

Nije upalilo. Augusta 1944. godine po oslobođenju Pariza pripadnici Francuskog Gestapoa su izvedeni pred sud. Tužilac je naveo da su “palili, silovali, otimali, ubijali i izvršavali najgora smaknuća u dogovoru sa nacističkim okupatorom.”

U redovima optuženika je bio i Villaplane, smiren i nasmješen, čak i veseo. Smješak mu je nestao tek nakon što je streljan u okolini Pariza krajem 1944. godine.

Tako je okončao čovjek koji je od heroja nacije postao izdajnik i zločinac.