Gang Starr i hip-hop album godine

Gang Starr je hip-hop institucija čije nasljeđe će uticati na nadolazeće generacije repera. Prije trideset godina legendarni Guru i DJ Premier zauvijek su promjenili pravila igre. Urezali su svoj potpis na rep kulturu. Nažalost, početkom 2010. kultni Guru (iliti Gifted Unlimited Rhymes Universal) je preminuo od raka u bolnici u New York-u. Posljednji Gang Starr album “The Ownerz” izdat je 2003. godine, a Guru i Premiere su imali neke druge planove.

Nakon dugo godina (i pravne bitke sa armijom advokata) DJ Premiere ovog novembra je izbacio novi Gang Starr materijal. “One Of The Best Yet” kao što i samo ime kaže je najbolji hip hop album ove godine. Mnogo gostiju je dalo svoj doprinos. Od standardnih osumljičenih, starih Guru-ovih prijatelja poput: M.O.P., Jeru The Damaja, Freddie Foxxx, Big Shug i Group Home do nekih novih generacija koji su tu da ispoštuju pokojnog majstora kao što su: Q-Tip, Talib Kweli, Royce 5’9″ i Nitty Scott MC. Stara škola, novija škola, za svakog po nešto. Kao i sve Gang Starr albume prije ovog, za produkciju je zadužen jedan jedini DJ Premiere.

Legenda kaže da dok je snimao album u Headqcourterz Studio-u, prah (kremiranog) Guru-a je bio pored njega. Godinu dana je radio na ranije nikad objavljenom Guru-ovom materijalu. “Family and Loyalty” je prvi singl i Guru-ov sin se pojavljuje u spotu.

Nije dugo trebalo čekati na drugi singl. “Bad Name” je Guru-ovo ljubavno pismo rep muzici i mrtvim velikanima žanra Biggie Smalls-u i Tupac Shakur-u. Ponovo se pojavljuje Guru-ov sin koji je za potrebe spota “transformisao” se u pljunutu sliku svog oca.

Nema se tu šta puno pričati. “One Of The Best Yet” je moderan klasik. Ako već niste poslušali, sada nemate razloga da ne pokušate.