Garth Ennis ponovo piše Punisher strip

Dobre vijesti za sve ljubitelje stripova za odrasle čitaoce. Kultni irski strip scenarist Garth Ennis se vraća jednom od najboljih likova Marvel stripova The Punisher-u. Najavio je čak dva nova mini serijala sa omiljenom mašinom za ubijanje Frank Castle-om. Nastavak su legendarnih Punisher MAX stripova, možda i najbolje interpretacije ovog lika.

Ovo je Ennis-ovo zlatno doba. Dva autorska stripa (po kojima je i najpoznatiji) “Preacher” i “The Boys” su dobili brutalno nasilne TV serije koje su pronašle odanu publiku. Garth je poznat po svom preziru prema ideji superheroja (zato je i pisao Punisher-a). Izgleda da publici širom svijeta malo po malo postaje dosadan sveprisutni trend superherojskog žanra i postaju zainteresovani za Ennisovu nasilnu viziju. Ali zanemarimo multimedijalne proizvode, vraćamo se na izvor. Stripove koje slabo ko čita.

Već ovog novembra dobićemo prvi mini serijal “PUNISHER: SOVIET“. Pratićemo Frenka kog traži ruska mafija jer je ubijeno dvanaest članova, a ko bi drugi mogao ubiti hrpu mafijaša? Izgleda da ih Frenk nije pobio, ali to ne znači da neće ubiti sve ostale koji mu se nađu na putu. Ipak mene više zanima drugi najavljeni serijal za koji još nije poznat datum izlaska…

Vijetnamska trilogija

Garth Ennis je godinama radio na mladalačkim danima Frenka Castle-a. Mogli smo već čitati o njegovim danima u Vijetnamu. Dok je pisao “Fury MAX: My War Has Gone” strip u kojem je Nick Fury bio glavni lik, u par epizoda se pojavljuje Frenk i učestvuje u tajnoj operaciji. Ennis nije stao na tome. Prošle godine smo dobili “The Punisher MAX: The Platoon” koji je opisivao Frenkovu prvu godinu u Vijetnamu i njegovo prvo ubistvo.

Goran Parlov / Marvel

Najavljeni serijal “Get Fury” će popuniti praznine između Frenkovog prvog odlaska u Vijetnam i njegove posljednje ture koja je prikazana u “The Punisher MAX: Born“. Jedino je užasan rat mogao “stvoriti” ubicu Punisher-ovog kalibra.

Get Fury” strip će crtati dugogodišnji Ennisov “partner u zločinu” i veteran Punisher stripova Goran Parlov. Hrvatski ilustrator je radio gore spomenute serijale “Fury MAX: My War Has Gone” i “The Punisher MAX: The Platoon“. Fantastično je što će uredništvo Marvel stripova dopustiti ovim autorima da dovrše viziju na kojoj rade već duži niz godina. “Get Fury” možemo očekivati nekad u toku 2020. godine.