Gdje je nestao Young Maylay? (GTA San Andreas)

Danas pričamo o nepravedno zaboravljenom reperu koji je davao glas kultnom CJ-u iz “GTA San Andreas” video igre. Šta se desilo sa njim?

“San Andreas” (2004.) je vremenska kapsula Amerike devedesetih. Igra tematizuje istorijske događaje kao što su: krek kokain epidemija, rat bandi, policijska korupcija i naravno Los Angeles nerede. U srce te priče je bio mladi gangster Carl Johnson a.k.a. CJ.

Young Maylay je u to vrijeme bio nepoznati ulični reper. Imao je sreće što je većinu života bio prijatelj s legendom Zapadne obale DJ Pooh-om. Kao klinac provodio je vrijeme u studiju dok je Pooh snimao s velikanima poput Snoop Dogg-a.

DJ Pooh je dobio posao da piše i producira “GTA San Andreas”. Kada je došlo vrijeme za izbor glavnog glumca, imao je samo jednu osobu na umu, Maylaya. Ostalo je istorija. San Andreas je postao najprodavanija PlayStation 2 igra svih vremena. Što je više nego impresivno jer se radi o jednoj od najuspješnijih konzola.

Maylay nije gubio vrijeme. Honorar koji je zaradio, uložio je u muziku. Sam je (nezavisno) izdao album “San Andreas: The Original Mixtape” (2005.). Nažalost tiraž albuma nikada nije mogao pratiti uspjeh video igre.

Igrači su napustili San Andreas i pažnju su im odvukli novi GTA naslovi. Young Maylay je nastavio usavršavati svoju rep vještinu, ali nikada nije dobio publiku koju je zaslužio. Sarađivao je sa velikanima poput DJ Premier i Ice Cube.

Za vas izdvajamo duet koji je radio sa GTA kolegom MC Eiht-om. Compton’s Most Wanted reper je davao glas Ryder-u u San Andreasu. Naravno, Preemo remix je u pitanju.

Nedavno se Maylay našao u centru pažnje zbog sukoba sa GTA kreatorima Rockstar Games. Ispostavilo se da se radi o velikom nesporazumu.

Maylayov rođak je niko drugi do Solo (Shawn Fonteno), čova koji je glumio Franklina u “GTA V“. On će dati sve od sebe da pokuša da “izmiri” Rockstar i Maylaya.

Mogu shvatiti reperovo nezadovoljstvo. Njegov rođak je dobio puno bolji ugovor i može da mirno živi od nevjerovatnog uspjeha “GTA V”. Zar CJ nije zaslužio isto?

Za kraj vam ostavljamo još jednu DJ Premier pjesmu. Young Maylay uopšte nije loš reper.