joe-walsh

Gitarista: Joe Walsh

Joseph Fidler Walsh (20. novembar 1947.) je američki gitarista, pjevač i tekstopisac. Tokom karijere duge preko četrdesset godina je nastupao i bio član pet uspješnih bendova: James Gang, Barnstorm, Eagles, the Party Boys, te Ringo Starr & His All-Starr Band. Tokom devedesetih je bio član kratko trajne super grupe The Best.

Početci

Tokom studija je nastupao sa nekoliko bendova, a postaje poznatiji sa bendom James Gang, čiji hit “Funk #49” izdvaja Joe Walsh-a kao kvalitetnog gitaristu i pjevača. Nakon raspada benda tokom 1972, osniva Barnstorm sa Joe Vitale-om, drugom iz Ohaja, i Kenny Passarelli-jem. Na poslednjem albuma Barnstorm-a „So what“ (1974) gostuju i članovi benda Eagles.

The Eagles

Po preporuci producenta, Welsh prelazi u Eagles-e, kao zamjena za Bernia Lendona. Prvi album na kome radi je „Hotel California“. Solo dionica iz široko poznate naslovne pjesme sa albuma je 1998 izglasana kao najbolji solo svih vremena. Svirali su ga Joe Walsh i Don Felder.

Joe je radio i sa mnoštvom drugih izvođača i smatra se jednim od boljih studijskih muzičara. Osim toga ima dvanaest solo albuma, šest kompilacijskih izdanja i dva live albuma.

U prilogu je Walshov hit „Life’s Been Good“. Inače, pjesmu je samplirao i Eminem.