Godišnjica prvog Čarli Braun i Snupi stripa

Na današnji dan, drugog oktobra 1950. godine u sedam američkih dnevnih novina prvi put je objavljen “Peanuts” strip legendarnog Čarls Šulca (Charles Schulz). Čarli Braun (Charlie Brown) i njegov ljubimac Snupi (Snoopy) će prevladati ove skromne početke i postati jedni od najprepoznatljivijih fiktivnih likova. Na vrhuncu popularnosti strip je objavljivan u 2600 novina u 75 (!) država. Da ne spominjemo carstvo izgrađeno na prodaji igračaka, majica i crtanih filmova. Ali srce ovog brenda je uvijek bilo u stripu. I njegovom autoru koji ga je pisao i crtao sve do svoje smrti.

Za 50 godina karijere Šulc je stvorio 17,897 “Peanuts” stripova. Ovaj impresivni poduhvat pojedinci nazivaju najdužom pričom ikada ispričanom od strane jednog čovjeka. Samo je jednom uzeo godišnji odmor (izdavač ga je praktički natjerao na to). Posljednji strip je objavljen u februaru 2000. godine, a Šulc je preminuo svega par sati prije štampanja. Neprevaziđeni radoholičar je sam planirao raspored izdavanja stripa, ali nije mogao znati kada će umrijeti.

Ako želite da se uvjerite u bezvremenski kvalitet Šulcovog rada, pročitajte sami strip čija je arhiva dostupna svima na službenoj stranici.

Šulc je bio veteran Drugog Svjetskog Rata. 1968. godine kada je ubijen Martin Luter King, na osnovu pisma čitaoca, Šulc uvodi prvog afro-američkog lika u visokoprofilnom stripu. Svaka mu čast. Malo koja karijera jednog čovjeka je bila impresivna poput Šulcove. A prije svega bio je ljudina.