che-intervju

Godišnjica smrti Če Gevare

Pedeset i jedna godina je prošla od ubistva revolucionara i gerilskog borca Če Gevare (9. oktobar 1967.) u Boliviji. Sartr ga je nazvao “najpotpunijim ljudskim bićem” XX vijeka. Drugi ne djele njegovo mišljenje i smatraju ga jednom od najkontroverznijih ličnosti toga doba. Ernesto “Che” Guevara rođen je u Argentini, a najpoznatiji je po svom učešću u Kubanskoj revoluciji. Pomogao je u rušenju kubanskog diktatora koji je imao podršku Amerike. Oni to neće zaboraviti. Jednom prilikom im je čak “očitao lekciju” sa govornice “Ujedinjenih Nacija”. Cjeli njegov život bio je posvjećen ideji “izvoza” solijalističke revolucije širom svijeta.

Bio je u Kongu, Africi i tu je doživio prvi pravi neuspjeh. Ali makar je izašao živ iz te avanture. U Boliviji neće biti te sreće. CIA je obučila specijalni tim koji je bio uspješan u svojoj misiji. Bolivijski seljaci koji su izdali Čea, poslije će postati njegovi najveći poštovaoci. Od njih možemo čuti da je podsjećao na Isusa. Oni se i danas mole “Svetom” Ernestu. Oduvijek mi je bilo zanimljivo kako ljudi sa različitih strana svijeta doživljavaju Čeovu ličnost. Kao da svi oni pričaju o različitim osobama. A samo je jedan bio Če.

Ipak Amerikanci i njihove interpretacije Čea su najzanimljivije. Moj lični utisak je oduvijek bio da su oni najviše uradili na popularizaciji njegovog lika. Ne mislim samo na komercijalizaciju “brenda” sa ikoničnom fotografijom koja se prodavala na majicama, posterima i svemu ostalom na čemu se moglo zaraditi. Desničarska vizija Čea kao genocidnog teroriste koji je sanjao o nuklearnom uništenju Amerike samo je pridodala njegovom kultnom statusu. Gluplja priča dolazi od današnjih američkih socijalista, ljevičara koji osuđuju Čea zato što je streljao homoseksualce. Kao što sam rekao, svako ima svoju verziju Če Gevare.

Gerilski ratnik koji sa sobom nosi zbirke poezije u džunglu. Astmatičar koji je prevladao svoju hroničnu bolest. Čak je i američki “Tajms” (Times) magazin bio impresioniran fizičkim poduhvatima uz stalne napade astme. Benicio Del Toro je odradio fantastičan posao glumeći legendarnog revolucionara u Soderbergovom (Steven Soderbergh) filmu u dva djela od prije deset godina (Che Part 1 & 2, 2008.). Te godine je dobio nagradu za najboljeg glumca na Kanskom filmskom festivalu. Neko bi rekao da je ironično da Holivud snimi film o socijalističkoj ikoni, ali dobili smo savršen doprinos Čeovom liku i djelu. Neke nove generacije će se možda upoznati s njim baš zahvaljujući ovim filmovima.

Šta reći drugo nego: Hasta Siempre Comandante Che Guevara!