Google dron angažman za Pentagon i dalje tajan

Pentagon je potvrdio da se Zakon o slobodi informisanja (Freedom of Information Act) ne primjenjuje kada je u pitanju dokumentacija o Google-ovim dron tehnologijama koje su razvili za Američku Vojsku.

U septembru 2017. Aileen Black iz Google-a, koja je zadužena za poslove prodaje američkoj vojsci izrazila je zabrinutost jer detalji o programu za navođenje oružanih dronova, koji Google razvija za Pentagon mogli postati poznati javnosti. Naglasila je da Google mora ostati “ispod radara”, po cjenu da se ignoriše Zakon o slobodi informisanja. Prema Pentagonovom memorandumu koji je potpisan prošle godine, zaposlenici Googla nisu imali razloga za strah. Svih 5000 stranica dokumentacije o Google dron angažmanu za američku vojsku (iliti Project Maven) je tajni materijal nedostupan civilnom stanovništvu.

Godinu dana nakon što je javnost saznala za postojanje “Project Maven”, užasno malo detalja je i dalje poznato. Ono što znamo je da Maven koristi umjetnu inteligenciju pri izboru meta dron napada. To čini brzo i lako. Google se službeno povukao zbog reakcije svojih zaposlenih. Tako priča ide. Pentagon je brzo našao drugog izvođača radova. Takođe nemamo informacije da možemo potvrditi Google-ovu tvrdnju da njihov rad nije bio namjenjen u smrtonosne svrhe. Da li vi im vjerujete? Google, kao ni Pentagon nisu poznati po transparentnosti.

Zakon o slobodi informisanja je ključno oruđe novinara, akademika i drugih grupa za objasniti javnosti šta vlada radi u njihovo ime. Ali vlada kaže da je “Project Maven” imun na ovaj zakon. Objašnjenja su dobro poznata. Podaci su od najvažnijeg značaja po sigurnost države i vojske, te zbog toga nije za javnost.

izvor: The Intercept