Google upada na tržište igara

Google je najavio svoj novi projekt “Stadia“. Video igre su rijetki domen gdje ova kompanija nije uzela svoj dio tržišta. To će se promjeniti uskoro. Ili makar planiraju to. Stadia je platforma za striming igara (između ostalog). Nije važno kakvim hardverom raspolažete (stari komp, slab laptop ili pametni telefon) moćete na bilo čemu igrati bilo koju igru. Makar u teoriji. Iz ove izjave postaje jasno da je pravi neprijatelj Google Stadie tržište konzola (PlayStation, XBox). Gdje nastaju problemi? Za razliku od servisa koji strimaju muziku ili filmove, za protok podataka video igre treba vam puno veći i stabilan internet protok. A pristup tako brzom internetu ima veoma mali broj korisnika.

Takođe ono što nam se ne sviđa je priroda vlasništva video igara. Da li vi kupujete ili samo posuđujete (iznajmljujete) neki naslov od Googla? Digitalna distribucija i servisi pretplate nikada nisu do kraja jasni sa pravilima korištenja. Nazovite nas staromodnima ali mi volimo imati fizički primjerak proizvoda za koji smo dali novac. Možda je to kolekcionarski zanos ili kako je čika Marks rekao “robni fetišizam“. U svakom slučaju Google s Stadiom nije rekao konkretne detalje. Osim što je pokazao gamepad koji se slabo razlikuje od konkurencije. Ima dugme za “djeljenje video materijala na društvenim mrežama”. Vau. “Revolucija” igranja nema šta.

Priča o strimingu igara takođe nije ništa novo. U zadnjih pet godina razne kompanije su najavljivale slične poduhvate i neslavno bi propali. Da li gigant kao Google s gotovo neograničenim resusima može uspjeti tamo gdje drugi nisu? Nadamo se da ne. Ma kako slatkorječivo zvučala njihova ponuda.