Gorillaz i tripozni “Petak trinaesti”

Mašina za pjesme (Song Machine) nikada ne staje. Virtuelni bend Gorillaz nastavlja sa jednim od boljih muzičkih eksperimenata ove nesrećne godine. Tako je i sa najnovijom “epizodom” Petak trinaesti.

Ovaj put im je gost londonski reper (i pjevač?) Octavian. Lično, premoderan je to rep za moj ukus, ali najvjerovatnije se radi o generacijskoj razlici. Drake je za Octaviana rekao da je budućnost repa. Šta god to značilo.

Pjesma “Friday 13th” ima cool tripoznu atmosferu. Psihodelične gitare vas vode na čudno putovanje…

Kao što dobro znate, najbolji dio novog Gorillaz materijala je fantastični video spot. Moram priznati da ovaj put genije stripa i animacije Jamie Hewlett me nije pretjerano impresionirao. Možda zato što uvijek očekujem najbolje od njega?

Ipak moram pohvaliti kreativnu odluku što je “nacrtao” članove benda sa masnicama i ožiljcima. Vratili su se sa nekog protesta za prava crne braće i usput su se tukli sa policijom. Kao prave rock zvijezde.

Za sve vas koji ste propustili Song Machine prvu sezonu, preporučujemo vam prošle “epizode”. Da li da je u pitanju ljetni hit s pjevačicom Fatoumata Diawara ili neo synth pop himna na kojoj gostuje Peter Hook (Joy Division, New Order) nećete se pokajati. 

Do slijedeće epizode…