Gorillaz – Novi model za muzičku industriju?

Damon Albarn-ova vizija virtuelnog benda je bila inovativna od starta. Zarazna kombinacija hip-hop, indie-rock i elektronskog zvuka je osvojila slušaoce širom svijeta.

Kao što dobro znate tranzicija sa tradicionalnih fizičkih medija na digitalne servise drastično je promijenila muzičku industriju. Mnogi izvođači i izdavači morali su dobro promisliti svoje poslovne modele. Mnogi se nisu snašli u vremenu brzih promjena. Srećom omiljeni animirani bend je uvijek bio drugačiji od konkurencije.

Song Machine je jedinstveni audio-vizuelni projekt. Za razliku od standardnog albuma, “Mašina za pjesme” (Gorillaz present Song Machine Season One) se sastoji iz epizoda koje izdaju s vremena na vrijeme.

Druga epizoda (pjesma Désolé) je budući ljetni hit. Saradnja s fantastičnom pjevačicom Fatoumata Diawara, pokazuje da Albarn (ex Blur) ima još asova u rukavu.

Epizode su objavljivane bez previše pompe. To čak zahtjeva od fanova da prate bend na raznim streaming servisima i društvenim mrežama. Odmah nakon uključuju se i muzički blogovi koji objavljuju priču. Na Twitter-u i Facebook-u ljudi dalje djele video. Jer realno, ima li boljih spotova od Gorillaz-ovih?

Vrhunska marketinška strategija. Gotovo besplatna. Važno je da svi pričaju o bendu. Za razliku od standardnog albuma, na koji se zaboravi nakon mjesec, dva…

Kombinacija hip-hop i pop-rock zvuka nikada ne može dosaditi. Kao ni prekrasna animacija po kojoj je virtuelni bend poznat. Do slijedeće epizode prve sezone ove promotivne mašine…