govor-Martin-Luter-Kinga

Govor Martin Luter Kinga koji se ne smije zaboraviti

Govor protiv Vijetnamskog rata Martin Luter Kinga je danas važniji nego ikad

Vijetnamski rat je doživljavao grozničavi vrhunac kada je Martin Luter King Mlađi (Martin Luther King Jr.) 4. aprila 1967. godine u Riversajd crkvi rekao: “Najveći isporučilac nasilja u svijetu danas je moja vlada.” Govor čiji je naslov glasio “Vrijeme je za prekid tišine” (A Time to Break the Silence) koštao je njegovog autora mnogo. Novinari su ga prokleli. Dugogodišnji prijatelji napustili. Tadašnji predsjednik Lindon Džonson (Lyndon B. Johnson) pobjesnio je i smatrao je govor ličnim aktom izdaje, neslužbeno nazvao je Kinga “prokleti niger*** propovjednik“.

Šta je mogao King reći u svom govoru da toliko razljuti američki establišment? Centralna tema je da su američki beskonačni ratovi potrošili novac kojim je moglo biti iskorjenjeno siromaštvo. Prema Martinovim riječima Amerika je bila otrovana militarizmom.

Rat je uvijek rat protiv siromašnih

“Amerika nikada neće uložiti nužne resurse i energiju u rehabilitaciju svojih siromašnih sve dok avanture poput Vijetnama budu nastavljene” rekao je Martin Luter King. “Primoran sam da vidim rat kao neprijatelja siromašnih i da ga napadnem kao takvog“.

Dok je King odrastao gledao je militarizaciju američkog društva. Imao je 38 godina kada je održao govor u Riversajd crkvi. Amerika je uveliko već bila “svjetski policajac” a broj siromašnih građana je bio sve veći. U 1967. godini kada je održao govor 25.9 miliona građana je bilo siromašno u državi čiji vojni budžet se svake godine drastično povećavao. Pedeset godina poslije King je simbol nenasilja. Isti američki establišment koji vodi skupe ratove po cjelom svijetu poziva se redovno na Kingov lik i djelo.