new-corporate-headquarters

Gradnja novog kampusa i investicije

Apple je najavio izgradnju novog kampusa u gradu Austinu, u Kaliforniji. Uz ovaj projekat, vrijedan milijardu dolara, kompanija planira i nove centre u Sijetlu, San Dijegu, Kalver Sitiju i širenje centara u Nju Jorku, Pitsburgu, i drugim gradovima.

U Austinu radi već 6,000 ljudi, a zaposliće se još 5,000 sa mogućim rastom na 15,000 zaposlenih. Ostali centri koji će se graditi do 2023. godine će zapošljavati po 1,000 ljudi. Kompanija trenutno zapošljava 90,000 ljudi i do kraja ovih projekata planirano je zapošljavanje još 20,000 inžinjera, programera, ali i radnika u prodaji, finansijama i podršci.

Apple-build-campus
Apple.com – zapošljavanje

I mi bi gradili

Prije nekih godinu i po je i Amazon najavio izgradnju svoj tehnološkog centra, ali se ova priča pretvorila u sagu koja traje. Čitavih trinaest mjeseci je trajalo prikupljanje ponuda od gradova koji bi željeli da se objekat (objekti) grade baš kod njih. Prijavilo se 238 gradova. Tu se radi o 50,000 zaposlenih i prestižu da jedan gigant dođe u grad, što će doprinjeti i ubiranju poreza. I na kraju su se pojavile informacije da se razmišlja između Kristal Sitija, Vašington ili Long Ajlenda, Nju Jork.

Ne treba objašnjavati šta su Nju Jork i Vašington, ali čemu najave poziv svima da se prijave – sigurno ima drugih gradova kojima bi ovakva investicija dobrodošla, ali pored ova dva centra nemaju šanse. Zašto jednostavno nisu odmah birali između ova dva grada? Da li je sve bila farsa za podizanje vrijednosti?

Ali, šta mi imamo od toga?

Onda se sazna da američki gradovi svake godine potroše 90 miljardi dolara na selidbe i nove lokacije raznih kompanija. Dio sume je kroz poreske olakšice, dio kroz subvencije, ali opet 90 milijardi! Više nego što Vlada troši na obrazovanje ili infrastrukturu. I opet, radi se o gradovima, koji bi taj novac mogli trošiti na škole, puteve i poboljšanje rada gradskih službi. Ovako, novac se koristi za zadržavanje kompanija u mjestima gdje se već nalaze, ili preotimanju istih i selidbi po čitavoj Americi.

U poslednjih deset godina Boeing, Nike, Intel, Tesla, Royal Dutch Shell, Nissan, Ford, GM su svaki prihodovali po milijardu po ovom osnovu. Za Amazonov novi centar su Merilend i Nju Džersi ponudili pakete vrijedne 7 milijardi dolara.

Da li su krive kompanije? One samo koriste priliku da zarade još novca – jer kompanije to treba da rade.

Da li su krive lokalne vlasti? Pa, valja ispunjavati predizborna obećanja o zapošlajvanju i investicijama.

Da li i koliko i Apple dobija za novi kampus? Nije važno. Koliko je ovaj način razvoja pametan? Pokazaće vrijeme. Sledeći put kad vidite svog omiljenog političara kako najavljuje investicije, zapitajte se koliko će to koštati i vaše praunuke?

Jer, nije bitno drugačije ni ovde. Samo su cifre malo manje.

izvori: apple.com, theatlantic.com