grand-theft-auto4

GTA 4 – Deset godina poslije

Grand Theft Auto 4 , jedna od najboljih igara sedme generacije konzola (Play Station 3, X-Box 360) izdata je 29. aprila 2008. Za HD konzole Rockstar Games je pripremio realistično iskustvo “Američkog sna” iz perspektive doseljenika iz Istočne Evrope. Srpskog ratnog veterana ni manje ni više. Tek sišao sa broda u “Zemlju Slobode”. Dizajn Liberty City-a (gta verzija Nju Jorka) je impresivan. Čak su napravili i komad Nju Džersija. Moramo priznati mapa igre je manja od prethodnog San Andreas-a (2004.) ali GTA 4 priča mnogo ozbiljniju avanturu za razliku od drugih igara iz serijala. Do kraja iste godine (2. decembra 2008.) pojavio se i port za kućne računare.

Napredna grafika

Bio je pravo tehnološko čudo. Što se dalo za primjetiti jer optimalna pc hardverska konfiguracija se nije mogla naći u slobodnoj prodaji kad se PC verzija pojavila. Posebno se može vidjeti u PS3 verziji koja ima problema sa stabilnošću slike. Uvjerili smo se da je grafički impresivna igra nakon par godina kada su kućni računari i naš životni standard dostigli trku sa GTA4. Prekrasno iskustvo Nju Jorka za jednog igrača. Vožnja je takođe donijela neviđen realizam za serijal (i nikada više, pošto GTAV je povratak arkadnoj vožnji). U četvorci ste mogli driftati  Bronksom. Auti su imali težinu. Niko Belić (Nobody White?) naš protogonist leti kroz šajbu pri sudaru. Fizika je bila fantastična u ovoj igri.

Umjetna inteligencija policije i taktike pri potjerama su bolje nego u GTAV

Priča

Realizam je ključna riječ kada pričamo o četvrtom nastavku. Momci iz Rockstara su svjesno donijeli odluku da ne žele holivudske zvijezde da daju glasove likovima. Izbjegavali su imitacije filmskih klasika kriminalističkog žanra kao što je bio slučaj sa prethodnim igrama serijala. Ozbiljno sinematično iskustvo kakvo je GTA 4 ima suptilne reference. Kao što je misija koja rekreira jednu od najpoznatijih scena filmske potjere iz “Francuske veze” (The French Connection, 1971.). Reference ne staju tu, pošto naslovna muzička tema zove se “Soviet Connection“. Jedna od boljih opcija u igri, a sve u želji simuliranja autentičnog iskustva Nju Jorka jest da Niko može otići u klub komičara i uživa u stand up humoru. Kultni komičari Katt Williams i Ricky Gervais snimili su potpuno novi materijal za igru. Takođe su skenirani 3d kamerama, pokreti i izgled, sve za što realističniju prezentaciju.

U Liberty City-u nikada nije dosadno. Na raspolaganju su vam utrke, vožnja motora i helikoptera, kao i dobro staro nasilje. Hrpa nasilja po kojem serijal je i najpoznatiji. Ne treba zaboraviti da su GTA naslovi jedne od najkontroverznijih igara svih vremena. Ali i komercijalno najuspješnije. Poseban detalj koji nam se sviđa u vezi GTA verzije Nju Jorka jest Kip Slobode. Prepoznatljiva dama ima novo lice, Hilari Klinton ni manje ni više. U ruci drži kavu, što je referenca na skandal “Vruća kava”, seks mini igru iz GTA San Andreasa. Osim silne kontroverze (i miliona dolara izgubljenih) Rockstar je navukao na sebe i svoju igru Hilarin bijes.

Čovjek koji traži svoje mjesto u svijetu

Deset godina kasnije igra je i dalje zabavno iskustvo. PC verzija sa poboljšanom grafikom i stabilnošću je preporučena. Play Station 3 verzija pokazuje znake starosti. Ako niste imali priliku uživati u ovom jedinstvenom iskustvu, pokupite igru za male pare na rasprodajama PC naslova. Nećete se pokajati. Možda je pala u sjenku GTAV, ali četvorka je reformisala serijal i odvela ga u novom pravcu. Migrantsko iskustvo i izrugavanje mita “Američkog sna” je nešto što nećete često vidjeti u video igrama. I zato gotivimo ovu igru. Niko je netipični protogonist ovog medija, napaćen čovjek koji traži svoje mjesto u okrutnom svijetu. Prava drama. Doživite je sami.