Harley Quinn – crtani vrijedan vaše pažnje

Ko bi rekao da lik koji je imao prvo pojavljivanje u legendarnom “Betmen Animiranom serijalu” (Batman The Animated Series) najbolje funkcioniše u ovom mediju? Harley Quinn smo upoznali davne 1992. godine za vrijeme prve sezone voljenog crtanog. Joker-ova djevojka (i side-kick) je brzo osvojila srca gledaoca. Naknadno je postala sastavni dio Betmen stripova. Zadnjih par godina njezin solo naslov je jedan od prodavanijih DC stripova.

Njena popularnost je nesporna. Iste godine kada je dobila “vlastiti” film predugog naziva “Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)” pojavio se i crtani serijal. Za razliku od filma koji je diskutabilnog kvaliteta (ne toliko loš koliko ljudi pričaju, ali nije ni dobar), animirani serijal Harley Quinn je fantastičan.

Uživao sam u sve i jednoj epizodi prve sezone. Crtani je namjenjen odrasloj publici. Prepun je crnog humora i eksplicitnih scena grafičkog nasilja. Najjednostavniji opis crtanog bi bio “Adult Swim” (noćni program Cartoon Network-a) sreće DC.

Odavno nisam gledao Betmen sadržaj koji me je toliko oduševio. Možda je do mene problem jer duže od dvadeset godina gledam DC crtane i malo šta me više može iznenadati. A Harley je uspjela baš to. Dobropoznati likovi (Batman negativci) iskorišteni su u nekoj novoj priči. I nasmijaće vas do suza. Ne samo oni. Tu je (ne tako često) i Betmen lično. Zajedno sa možda najboljom interpretacijom Jim Gordon-a koju ste ikada vidjeli.

Izbor glumaca je takođe za pohvalu. Kaley Cuoco (iliti Penny iz The Big Bang Theory) je Harley lično. Diedrich Bader ponovo glumi Betmena, nakon što je ostao upamćen po najduhovitijoj verziji lika (“Batman: The Brave and the Bold“, 2008. – 2011.). Jedno od najvećih (pozitivnih) iznenađenja crtanog je Jason Alexander iliti kultni George Costanza iz “Seinfeld“-a.

Crtani je dostupan na striming platformi DC Universe. Nisam stigao pogledati ni cijelu prvu sezonu, a već je počelo prikazivanje druge (u rekordnom roku). Ako želite malo zabave u ove tužne dane, Harley Queen je pravi izbor za vas.