Hellblazer strip ponovo sa nama

Vertigo stripovi su mrtvi, ali gad živi dalje. Jedan od najpoznatijih antiheroja američkog stripa se vraća pred odrasle čitaoce. Da budemo pošteni John Constantine je “postojao” i prije Vertigo stripova. Pojavio se prvi put na stranicama kultnog Alan Moore-ovog stripa “The Saga of the Swamp Thing #37” (1985.) i osvojio nas svojim šarmom. Red je spomenuti i crtače Steve Bissette i Rick Veitch koji su zajedno sa Alan-om stvorili voljenog lika. “Hellblazer” će biti ime njegovog solo stripa (Clive Barker je bio za tren brži i pokupio je naslov “Hellraiser”). “John Constantine – Hellblazer” će (p)ostati najdugovječniji Vertigo strip. 300 epizoda. Kult nikad ne umire.

Osim kad loša urednička politika otkaže legendarni strip. Što se dogodilo sa tristotim brojem Hellblazer-a. John-a su smjestili u mainstream DC Univerzum. Constantine među likovima u šarenim kostimima. Ali opet moramo biti pošteni. Ni to nije bilo ništa novo. Jedno od prvih John-ovih pojavljivanja je u epskoj (prvoj DC) Krizi iz 1985. godine (Crisis on Infinite Earths #4). Cameo pojavljivanje. Sve sa Batman-om. John je prošao svuda. Vidio sve. Ipak je trideset godina (+) sa nama.

Jedan veliki uvod. Ali nužan. Nakon šest – sedam godina neuspjeha (ili osrednjeg uspjeha?) odlučili su da ponovo Konstantina “izbace” iz DC Multiverzuma. I pravo mjesto su imali. The Sandman Universe je posljednja velika stvar koju su pokušali s Vertigo stripovima. Neil Gaiman lično je bio urednik par stripova nastalih na osnovu njegove najpoznatije kreacije. Očigledno su nešto dobro uradili, jer poslije godinu dana proširuju ponudu. Dodali su jedan mali strip po imenu Hellblazer.

DC Black Label, 2019.

Lično nisam bio pretjerano optimističan. Sve mi je to smrdilo po jeftinom marketingu i iskorištavanju dobre volje čitaoca. Prepoznatljivost brenda i te stvari. Ali onda sam pročitao “The Sandman Universe Presents Hellblazer“, specijalno izdanje koje je uvod u serijal. I vjerovali ili ne svidjelo mi se ono što sam pročitao. To je onaj dobri stari horor strip (za odraslu publiku) koji smo voljeli. Ili makar dosta liči na njega. John puši cigar za cigarom i vara sva bića na koja naiđe. Si Spurrier, scenarist radi dobro svoj posao. I stanovnik je Londona. Što je manje više nužno da bi pisali John-ove avanture. Jedino je Brian Azzarelo bio pisac Hellblazer-a sa “pogrešne strane bare” (nije bio Brit).

Vratimo se na Sandman univerzum. Gaiman je napisao samo jednu epizodu old school Hellblazer stripa (što je opet više nego originalni kreator Alan Moore). Ali Neil je napisao “The Books of Magic” priču o tinejdžeru sa crnom kosom i naočalama koji postaje najveći čarobnjak. Ne nije Harry Potter, to je Timothy Hunter, junak stripa, par godina prije bestseller serije romana. I Tim je imao boljeg učitelja. Lično John Constantine ga uvodi u tajne magije. Zašto spominjem strip iz ranih devedesetih? Novi Hellblazer riješava “Misterije” stare decenijama. I ok je premisa (vjerovali ili ne).

Prošlu srijedu (dan za nove stripove u Americi) je izašao prvi broj novog (starog) Hellblazer-a. Umjesto Vertigo oznake, stoji Black Label. Baš poput starih naslova, strip je političan. Nekada su se rugali Margaret Thatcher (i pokazivali je sa vampirskim zubima). Danas imamo gologuzog Boris Johnson-a. Vremena se mjenjaju, ali John nikada. Pokupite novi strip. Tek je izašao prvi broj. Pravo vrijeme da počnete.