Big Daddy Kane

Hip hop legende: Big Daddy Kane

Muzika

Hip hop legende: Big Daddy Kane, sex simbol zlatne ere

Tokom velike ekspanzije hip-hop kasnih osamdesetih, Big Daddy Kane je bio slika i prilika prve dekade repa.  Sa harizmom, stilom, zlatom, imao je sve. Posjedovao je tehnike rimovanja sa mnogih betlova, savjesne versove inspirisane školom Pet procenata Nacije Islama, čak i urbane soul pjesmice. Iako nije postigao prevelik pop uspjeh itekako je vrijedan dio zlatne ere hip-hopa. Njegova izražena seksualnost je uticala na mnoge nadolazeće “igrače”.

Rođen je kao Antonio Hardy u Brooklynu, 1o-og septembra 1968. Kane je bio akronim za “King Asiatic Nobody’s Equal”. 1984. godine sreće Biz Markia sa kojim postaje prijatelj i piše mu neke od najboljih tekstova. Zajedno postaju članovi Juice Crew-a iz Queensa koji je bio pod vodstvom producenta Marley Marla. Sa Marlovim labelom 1987. Kane potpisuje ugovor i izdaje prvi singl “Raw” koji je postao senzacija. Slijedi album “Long Live the Kane” zatim i “It’s Big Daddy Thing” (1989.) i “A Taste of Chocolate” (1990.)

 

 

Prvi promašaj je bio album “Prince of Darkness” (1991.) koji je više vukao ka R&B, ali je Kane zadržao svoj status seks simbola. Naredne godine se slikao za Madonninu knjigu “Sex”, kao i za Playgirl magazin. 1993. se donekle vraća umjetnički, ali ne uspjeva povratiti svoj status u hip-hop zajednici. Naime, već je počela era gangsta repa Dr.Drea.

Kane je prešao u MCA i izdao “Looks Like a Job For…” (1994.), nakon čega se prebacio na filmove. Ubrzo se povukao sa scene, sa poslednjim albumom “Veteranz days” (1998.).

Poslušajte ovu legendu hip-hopa, više o muzici ovde.