idejni-tvorac

Idejni tvorac nestanka struje u Venecueli

Široj javnosti je postao dostupan jedan zanimljiv dokument iz 2010. godine koji opisuje nestanke struje u Venecueli slični onima koji su se skoro dogodili. Taj dokument takođe objašnjava kako opozicija treba da iskoristi te dogođaje u svoju korist (ili nekog trećeg).  Određena organizacija finansirana američkim novcem je obučila novog lidera opozicije Juan Guaido da mogući raspad elektro infrastrukture Venecuele iskoristi za mobilizaciju nezadovoljstva stanovništva kakvo inače nikada ne bi mogli proizvesti. Srž ove priče je hidroelektana Simon Bolivar na Guri brani.

Autor ovog plana iz 2010. godine je Srđa Popović iz Centra za “nenasilnu akciju i strategije” (Center for Applied Non-Violent Action and Strategies iliti CANVAS). Dobro poznata organizacija za “promociju demokratije” iz Beograda koja je financirana od strane Američke vlade. Obučili su hiljade mladih aktivista koji će biti ključni u smjenama režima njihovih država. Prema nekim izvorima CANVAS je obučio i Juan Guaido i ključne ljude njegove partije. Tzv. “Generacija 2007” koja je trebala pokrenuti otpor (zvuči poznato?) protiv tada još živog Huga Chaveza i spriječiti njegove planove o “socijalizmu XXI vijeka za Venecuelu“.

Srđa Popović

U dokumentu iz 2010. godine Popović tvrdi “da je ključ Čavezove slabosti pad elektro sektora”. Naš Srđa direktno upire prstom u Hidroelektranu Simon Bolivar i pad nivoa vode na Guri brani. Prognozira da 70% države bi moglo završiti u mraku i onda objašnjava opozicionim vođama kako da najbolje iskoriste tu situaciju. Spinujući sve protiv Čaveza samog. U martu 2019. mogli smo biti svjedoci događaja koji kao da su direktno prepisani iz Popovićevog dokumenta. Prema “procurjelim” mejlovima obavještajne firme Stratfor “CANVAS je još 2005. godine posvetio svoju pažnju Venecueli”.

Otkad je Grayzone objavio izvještaje o dubokoj vezi između CANVAS-a i Gaudove Partije Narodne Volje Popović se javno distancirao od uloge u obučavanju opozicije Venecuele.

izvor: The Grayzone