Islamsko kupatilo iz 12. vijeka otkriveno u baru u Sevilji

Veličanstveno uređeno islamsko kupatilo iz 12. vijeka, prepuno zadivljujućih geometrijskih motiva i krovnih prozora u obliku osmokrakih zvijezda, izniklo je, pomalo nevjerovatno, iz zidova i zasvođenih plafona popularnog bara u srcu južne Španije, u gradu Sevilja.

Prošlog ljeta su vlasnici bara odlučili da iskoriste lokalne radove na putevima i pandemiju koronavirusa da bi započeli dugo odlaganu obnovu.

Iako su lokalna legenda i pojedini istorijski dokumenti sugerisali da bi na ovom mjestu mogao postojati drevni hamam, većina istraživača je bez veće pažnje prelazila preko ovih stvari.

“Govorilo se da su ovdje bila kupatila, ali nisu svi istoričari bili uvjereni, a neki su mislili da je sve to bilo mnogo kasnije”, rekao je Antonio Castro.

Arheolog, Alvaro Jimenez, znao je za te glasine, ali, kao i mnogi drugi, i on ih je uzimao sa velikom rezervom. Odmah na početku radova počele su se pojavljivati zanimljivi detalji, te su vlasnici bara pozvali arheologe.

Njihova istraživanja su ubrzo otkrila izvanredan dizajn koji datira iz 12. vijeka kada je Almohadski kalifat vladao većim dijelom današnje Španije i Portugala, kao i velikim dijelom sjeverne Afrike.

„Dekorativno gledano, ove kupke imaju najveću količinu sačuvanih ukrasa, više od bilo kojih drugih poznatih kupališta na Pirinejskom poluostrvu. Ovdje je apsolutno sve ukrašeno i, srećom, ostalo sačuvano “, rekao je jedan od arheologa.

Kada sve bude očišćeno i sređeno, pored ostale ponude bara, biće i umjetnost stara više od 800 stotina godina.