ebay-uspon-pad

Istorijat E-bay-a

Svi znamo koliko je lako kupovati preko interneta. Od Azije, preko Evrope do Amerike, proizvodi se šalju u sve kraćem roku. Postalo je normalno dobiti preko interneta naručeni prozvod za svega dvije sedmice. Ali, prisjetimo se pionira takvog poslovanja.

Istorijat pionira e-trgovine

E bay je osnovan 1995. godine od strane 28-godišnjeg momka iračko-američkog porijekla rođenog u Francuskoj. Njegovo ime je Pierre Omidyar, diplomirao je kompjuterske nauke 1988. i zaposlio se u jednu od firmi pod kišobranom Apple-a. 1991. je bio suosnivač Ink development, kompanije za e-komerc. Tu je dobio ideje kako moderno poslovanje na internetu treba da funkcioniše. Partneri se nisu slagali sa njegovim idejama, uglavnom jer se tadašnji model poslovanja zasnivao na relaciji posao-potrošač (B2C). Pierre je zamišljao potrošač-potrošač (C2C) platformu, koja je tada bila potpuno nova ideja. Napustio je kompaniju 1994. i zaposlio se u General Magic firmi, kako bi pokrivao troškove dok radi na svojoj ideji. U septembru 1995. je konačno završio sa pisanjem koda za novu platformu i napravio „Auction web“. Jednostavna i bez puno propisa dopala se ljudima i postala ozbiljan konkurent tadašnjim velikim sajtovima. Platforma je bila postavljena na Pierrov domen ebay.com. Prvobitno je zamislio da se zove echobay.com, ali je domen već bio zauzet.

Sajt je imao i druge sadržaje, ali je platforma sa aukcijama bila nauspješniji dio. Početkom naredne godine, Pierre je zakupio brži internet, biznis paket, čime su mu se povećali troškovi održavanja sajt. To je dovelo do početka naplate učešća, ali su aukcije rasle i do kraja godine ih je bilo oko 250.000.

Do juna 1997. su imali 800.000 aukcija i zvanično su promjenili ime u ebay. Tada je Benchmark capital kupio 22% firme za 4,5 miliona dolara i obavezu da nađu odgovarajućeg CEO.

1998. su doveli Margaret Whitman na poziciju, ženu sa zavidnom karijerom, koja je ubrzo pretvorila ebay u korporaciju. Izbacivši aukcije sa oružjem i bilo kakvim proizvodim vezanim  za narkotike, privukla je veliki broj investitora. Do septembra su izašli na berzu sa cijenom od 18 dolara po dionici, koja je do kraja radnog dana skočila na 53 dolara. Nakon nekoliko mjeseci cijena im je bila 300 dolara i Pierre je postao instant milijarder sa bogatstvom od preko 7 milijardi dolara. U tom trenutku ebay je imao 30 zaposlenih i 500.000 korisnika.

Na ebay-u su se prodavali uglavnom kolekcionarski predmeti, ali bilo je i specifičnih momenata kada su bili prodavani Brazilski nosač aviona, gradić Bridgeville u Kaliforniji, rijetke vrste životinja, čak i kopač tunela ispod Engleskog kanala.

Vrhunac i akvizicije

Kako je rapidno rasla, ebay korporacija je počela da kupuje druge kompanije. U više od 50 akvizicija su se našli i PayPal (2002.) i Skype (2005). Margaret je napustila poziciju 2008. Da bi se posvetila politici!

Na njeno mjesto je došao John Donahoe, preuzevši kompaniju sa 15.000 zaposlenih i godišnjim obrtom od 8 milijardi dolara. Tada je već počeo pad ebay-a uglavnom zbog sve popularnijeg Amazona, koji je imao dvostruko veći obrt. Donahoe je pokušao da se skoncentriše na osnovnu djelatnost e-komerca, te je prodao udio u Skype-u za 2,75 milijardi. Par godina kasnije Microsoft je kupio Skype za 8,5 milijardi. U Kini su izgubili pozicije zbog Alibabe.

Pad

Bilo je jasno da Donahoe ne radi kako treba, 2014. je ušao u rat sa Carlom Ichanom, investitorom koji napada velike kompanije koje zapadnu u poteškoće (Motorola, Xerox, Yahoo). Ichan je insistirao da se PayPal odvoji od ebay-a, što je i ostvareno 2015. Ichan je svoj udio u ebay-u pretvorio u dionice PayPal-a, Donahoe podnio ostavku, a ebay je ostavljen da luta pod prijetnjom da postane Myspace e-trgovine.