spider-man-najbolji-animirani-film

Istorijska pobjeda za superherojski žanr

Ovogodišnja dodjela Oskara možda nije pretjerano iznenadila ili impresionirala gledaoca, ali u jednoj kategoriji su više nego ispunili očekivanja. Pričamo o nagradi za Najbolji dugometražni animirani film koju je zaslužno dobio “Spider-Man: Into the Spider-Verse“. Istorijski moment za strip adaptacije, posebno superherojski žanr. Nije trebalo biti pretjerano pametan i znati da visokobudžetni crtani film o superherojima može biti uspješan (kvote na kladionicama su bile poprilično jasne). Sony, kompanija koja se ponosi vlasništvom nad Spajdermen licencom godinama pokušava izgraditi “zajednički univerzum” model koji je jedino Disney Marvelu zasad uspio. Prošla godina je bila ključna, ali nakon fenomenalnog uspjeha Venom filma, nisu ni sanjali da će jedan crtani film ostvariti sve njihove ambicije.

Sony ima gotovo fetišarski odnos ka Spajdermenu. Prošle godine ispred korporativne baze u Japanu su imali paučinu i prepoznatljivi logo (Spajdermen PlayStation 4 eksluziva je takođe bila uspješna). Ne znam samo kako ranije se nisu sjetili napraviti dugometražni crtani po ovom prepoznatljivom liku. Oduvijek sam imao stav da je animirani film savršen medij za superherojsku fikciju. “Spider-Man: Into the Spider-Verse je dokazao to. Možda je po logici velikog studija riskantna odluka “upumpati” 90 miliona dolara u produkciju crtanog, ali definitivno se isplatilo (u trenutku pisanju teksta film je zaradio blizu 400 miliona $). I pokupio Oskara usput. Što nije mala stvar za crtani o superherojima.

Od stila animacije do muzičke pozadine film će vas impresionirati. Par scena je omaž Sem Rejmijevoj filmskoj adaptaciji Spajdermena. Zabava za cjelu porodicu iz pera dua Lord-Miller. Lukasfilm je prvobitno zaposlio ovaj dvojac za “Solo: A Star Wars Story“, ali su im dali otkaz u pola posla i doveli drugog režisera da dovrši posao. Znate da je Solo komercijalni i kritički promašaj. Sada se moćnici iz Lucasfilma sigurno kaju što nisu imali više vjere u viziju ovih ljudi. Ali oni nisu ni važni. Spajdermen je fantastičan crtani koji morate pogledati. Takođe glumački talent nije ništa manje impresivan, sa velikim imenima poput Mahershala Ali i Nicolas Cage. Vrhunski proizvod. Sve pohvale na velikoj pobjedi.