Director General of Roscosmos

Iz Rusije sa osmjehom – Novo osvajanje mjeseca

Generalni direktor ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitri Rogozin izjavio je da je moguća ruska ekspedicija na Mjesec. Njena svrha je dokazivanje da li su amerikanci zaista bili na zemljinom prirodnom satelitu, ali najvjerovatnije je da je ovaj dio izjave Rogozinova šala.

Video koji je Rogozin objavio na svom twitter profilu privukao je pažnju svih vodećih svjetskih medija. U tom videu možemo vidjeti direktora ruske svemirske agencije kako odgovara na pitanje da li se američko slijetanje na Mjesec stvarno dogodilo. Pretpostavlja se da se Rogozin šalio, jer dok odgovara na ovo pitanje, smješkao se i slijegao je ramenima.

Zašto je izjava privukla toliko pažnje?

Kako navodi The Associated Press, teorije urote oko Nasine misije na Mjesec su veoma popularne u Rusiji. Propustili su reći da je to jedna od najpopularnijih teorija urote koja je rasprostranjena širom svijeta. I redovno uključuje legendarnog režisera Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick) kao ključnog učesnika. Ali šalu na stranu, ako išta znamo iz prošlog Hladnog Rata, svemirska trka ide rame uz rame sa trkom u naoružanju.

Zašto bi danas bilo šta drugačije? Sovjetski Savez je obustavio svoj lunarni program nakon neuspjeha sa četiri eksperimentalne “mjesečeve” rakete koje su eksplodirale sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Možda će ovoga puta imati više sreće…

izvor: The Associated Press