Izgubljeni album Jim Morrisona (The Doors)

Dobro je poznat album “Američka Molitva” (An American Prayer, 1978.), posljednje izdanje legendarnog benda The Doors. Kontroverzni frontmen Jim Morrison čita svoju poeziju u ovom netipičnom rock klasiku.

Godinama nakon pjevačeve smrti pronađeni su “izgubljeni” snimci, još jedna poetska seansa napaćenog umjetnika. Morrison je bio poznat po svojoj lošoj navici, alkoholnoj zavisnosti. Napustio je Los Angeles u neuspjelom pokušaju da spasi svoj život. Posljednje dane je proveo u Parizu.

Upravo u francuskoj prestonici je snimio još jedno čitanje poezije. Pratili su ga pariški ulični muzičari. Ove izgubljene trake su prvi put (neslužbeno) postale dostupne javnosti 1994. godine.

“Album” je ostao zapamćen kao “The Lost Paris Tapes“.

Kolega iz benda Ray Manzarek ih je opisao kao “pijane gluposti“. Najvjerovatnije je imao taj stav jer ih nije mogao iskoristiti i dobro zaraditi. Produkcija je poprilično užasna, inače Manzarek ne bi imao ništa protiv. Kao što mu nije smetala pjesnička seansa od koje su The Doors napravili “Američku Molitvu”.

The Lost Paris Tapes” je jedinstven uvid u lik i djelo velikog rokera. Necenzurisano, neušminkano i iskreno. Gotovo da možete čuti Morrisona kako se bori sa vlastitim demonima.

40 godina “Američke molitve” Džim Morisona

izvor: FAR OUT Magazine