Izgubljeni-sovjetski-film-po-Tolkinu

Izgubljeni sovjetski film po Tolkinu

Film

Sovjetski film po Tolkinu

Nakon 30 godina pojavio se izgubljeni sovjetski film po Tolkinu, odnosno TV adaptacija J.R.R. Tolkien-ovog “Gospodara prstenova“, za koje se dugo mislilo da je izgubljena. Adaptacija iz 1991. godine je postavljena na Youtube u dva snimka od po sat vremena. Ono što je posebno zanimljivo je to što se radi o Sovjetskoj produkciji!

Film (ili mini serija na Youtube-u) se bazira na prvoj knjizi Tolkinove trilogije, “Prstenova družina“, i obuhvata mnoge elemente koji su izbačeni iz svjetski popularne verzije režisera Petera Jacksona. Jedna od važnijih sekvenci sovjetske verzije je vezana za lik Toma Bombadila, koji u novijoj verziji nije ni uključen. Ovo je jedno od većih isključenja bitnog lika koje smo vidjeli do sada!

Originalno, film je pušten 1991. godine na Lenjingradskoj Televiziji i nikada više, što je navelo tadašnje gledaoce da je zauvjek izgubljen. Ali, Kanal 5 – koji je nasljednik Lenjingradske TV – je prijatno iznenadio svoju publiku objavom na svom Youtube kanalu, prenosi The Guardian.

Nostalgija prije svega

Da se razumijemo, ne radi se o spektaklu, niti je riječ o nekom remek djelu. Ipak, ima svoje obožavaoce i izaziva lijepa sjećanja i nostalgiju. Danas primitivni specijalni efekti i nisko-budžetna produkcija su očigledni, možda i ispod ranga filmova B produkcije. Likovi kao da su isječeni iz kadrova, pozadine su čudne, a sveukupan vizuelni doživljaj je daleko od bilo čega što se može naći u modernoj kinematografiji. Likovi povremeno zure u kameru, što nikako nije poželjno.

 

Ali, nije to Tarkovski. I nostalgija čini svoje. Osjećaju uzbuđenja doprinosi dobrim dijelom i soundtrack Andreja Romanova, koji je svojevremeno nastupao sa popularnim ruskim rock sastavom “Akvarium”.

Naslovljen “Khraniteli (“Keepers” – “Čuvari”) film je, kako se vjeruje, zasnovan na prevodu Tolkinovog djela na ruski prevodilaca Vladimira Muravjova i Andreja Kistjakovskog. Film na Youtube-u ima prevod na engleski koji daje dovoljno informacija kako biste znali o čemu se radi. Pa ako imate vremena i želite ispoštovati djelo sovjetske kinematografije, a ljubitelj ste Tolkina i  “Gospodara Prstenova”, bacite pogled.

Više o filmovima i serijama na Zavisne.com.

Izvor:https: arstechnica.com.