“Izgubljeni” trejler za Sem Rejmijev “Spider-Man”

Godinama je bio nedostupan prvi trejler za “Spider-Man” film iz 2002. godine. Sjećam se kao da je juče bilo, kada je 2001. Sony prvi put pokazao Sam Raimi-jevu viziju voljenog superheroja. To je za moju generaciju bio ekvivalent Donerovog Supermena iz 1978. i reklame “povjerovaćete da čovjek može da leti”. Pravi filmski spektakl destilovan u promo video od dvije minute.

Scene su posebno snimljene za “tizer” i neće se naći u samom filmu. Ostaće zapamćen kao “Svjetski Trgovinski Centar tizer” i povučen je odmah nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. U reklamnom spotu Spider-Man hvata lopove između ikoničnih Kula blizanaca. Čak i na posteru u odrazu Spajdijeve maske se vidi Trgovinski centar. Sam Raimi je dobro znao da je New York sastavni dio Spider-Man priče i zato je za reklamu izabrao prepoznatljivu lokaciju. Sve je moralo biti povučeno jer je trauma bila svježa. Većina filmskih studija (kao i kreatori video igara) imali su dodatan posao “brisanja” blizanaca s pejzaža grada.

S vremena na vrijeme na YouTube-u bi se pojavio “izgubljeni” trejler, ali uvijek u lošoj ili užasnoj kvaliteti. Konačno prošle sedmice pojavio se remasterizovan snimak sa originalne 35mm filmske trake. Pravi komad filmske istorije, jer ako je iko kriv za eksploziju superherojskog žanra u zadnjih petnaest godina to je gospodin Sam Raimi lično. Majstor “Evil Dead” trilogije je dokazao da se može snimiti optimističan i šaren film sa prepoznatljivim likom Marvel stripova. Posebno u nesigurnom periodu američke istorije kao što je početak beskrajnog rata protiv terora. Možda su zato i gledaoci prigrlili eskapizam? Samo znam da je Raimi prvi imao superherojsku trilogiju (kakav Kris Nolan).