Japanci inovacije Yokosuka MXY-7

Japanci i inovativnost u Drugom Svjetskom ratu

Istorija

Japanci i inovativnost

Svima je poznato koliko su Japanci inovativni. Od mehanike do elktronike, čini se da dominiraju u svemu. Još ukoliko se zadesi da je neki rat, onda su bez premca. Jednostavno,  Japanci i inovativnost idu zajedno. Tako je bilo i za vrijeme Drugog Svjetskog rata.

Ovo su neke od inovativnih ideja za stvaranje opasnog oružja.

Podvodni nosači aviona.

Ove podmornice klase 400 su imale velike teretne prostore u koje su mogla stati tri aviona sa sklopljenim krilima. Avioni su bili namijenjeni za kamikaze. Sami nosači-podmornice su bili čak 60% veći od najvećih američkih podmornica u Pacifiku. Napravljene su 1945. godine da bi samo pale u ruke Amerikancima. Nakon proučavanja su uništene, kako se ne bi morale dati na uvid i Sovjetima.

Fu-Go bombe.

Dok su u drugim zemljama pokušavali da naprave što efikasnije rakete i bacače, u Japanu su osmislili bombu okačenu za hidrogenski balon nošenu strujom vjetra prema Americi. Cilj: da se izazovu požari širom SAD. Poslali su oko 200, šteta nepoznata.

Kaiten – samoubilački torpedo.

Ime sve govori. Torpedo je namijenjen da ga vojnik upravlja prema meti i da ga napusti tik prema udara. Nije uspio, teško ga je bilo kontrolisati i upravljati, uglavnom su puštali vodu, pa su se piloti tušili ili raznosili još za vrijeme obuke.

 

Japanci i kaiten Kaiten
Japanci i inovacije: Kaiten

Fukuryu.

U duhu samoubilačkih naoružanja, Fukuryu je samoubliačko odjelo za ronjenje. Ideja je bila da se napadač došeta pod vodom do mete i dugačkim štapom bambus zakači bombu i detonira je. Nije potvrđeno da su ih ikad upotrebili.

Yokosuka MXY-7.

Savršenstvo za kamikaze. Ovo je zapravo bila raketa sa eksplozivom i pilotom koji bi se otkačio od aviona nosača i upravljao prema cilju. Velika brzina je pružala zaštitu od radara, a ni najbolji piloti tog vremena nisu mogli da nadmaše brzinu i manevre ove rakete.

Leteći tenkovi.

Kad si sa ostrva, ratuješ na ostrvima i moraš stalno pomjerati opremu na ostrva padaju ti super ideje na pamet. Leteći tenkovi su bili tenkovi kojima bi se zakačila krila, transportni avion bi ih povukao u nebo i onda bi krstarili do cilja spuštajući se padobranom u plićake. Ipak je samo koji prototip napravljen.

0-1 Super teški tenk.

Kao da teški tenk nije dovoljno veliko zlo, ovo super teško zlo je imalo 120t i 11 članova posade, 4 kupole, jedan veliki i  dva mala topa. Navodno je vidio malo akcije u Madžuriji, ali je uglavnom kasno konstruisan da bi napravio neki super teški udar u ratu.

Ku-Go zraci smrti.

Nije vidjelo rata, osim u Ratovima Zvjezda. Vrlo moguće da je Lucas pokupio ideju od njih. I njegova je radila. Japancima i nije, ali su istraživanja pokazivala da bi se recimo mogao ubiti zec na stotinjak do dvjesto metara. Ako bi bio potpuno miran, bar 5 minuta da bi zraci stigli do njega.

Mitsubishi J8M.

Razvijen pred kraj rata kao brzi avion sa raketnim pogonom sa ciljem presretanja neprijateljskih aviona prije nego što stignu blizu Japana. Odličan razvoj Njemačke tehnologije. Imali su šest verzija ovog aviona, ali kao što rekosmo, to je već bilo pred kraj rata.

Z bombarderi.

Projekat Z bombardera se zasnivao na potrebi da se stigne do američkog kopna. Dalekometni bombarderi sa velikim tovarom bombi su bili ozbiljan poduhvat u koji su i kolege iz Njemačke umočile prste. Jedna od verzija je uspijeval dostići brzinu od 670km/h sa 20,000kg naoružanja.

Kao i podmornice klase 400, Z bombarderi su stigli prekasno da naprave razliku u ratu. Japanska kreativnost, iako fascinantna, nije uspjela da nadmaši brojčanu nadmoć i resurse Saveznika.

Koja ideja je vama najbolja?