Jerry Seinfeld najbogatiji komičar

Netflix je kupio prava za internacionalnu distribuciju “Seinfeld” serije

Ovih dana se dogodila jedna od većih eskalacija u striming ratovima. Netflix je izgubio prava na “Prijatelje” (Friends) nakon što je WarnerMedia iskeširao 425 miliona dolara (!) da omiljena humoristična serija bude eksluzivna za njihov HBO Max servis. Morali su nekako popuniti vakum nakon što su izgubili jednu od najgledanijih serija.

Nisu puno okljevali i nabavili su prava za distribuciju kultne komedije “Seinfeld”. Od 2021. godine svih 180 epizoda serije će biti eksluzivno dostupne samo na Netflixu. Po prvi put moćemo gledati seriju u 4k rezoluciji. Ugovor vrijedi pet godina. Iako nisu htjeli da pričaju o iznosu, analitičari procjenjuju da se radi o cifri većoj od 500 miliona dolara! I sve to se događa u godini kada slavimo tridesetu godišnjicu “Seinfeld” sit-com-a.

Ovo nije prva saradnja Netfliksa sa kultnim komičarem Jerry Seinfeld-om. 2017. godine Netflix je iskeširao 100 miliona dolara da bi nabavili Jerry-evu seriju “Comedians in Cars Getting Coffee“. Jedinstvena serija u kojoj se Jerry druži sa najboljim komičarima našeg vremena. Bila je nekada besplatna web serija, ali sada je naravno jedino dostupna na Netflix-u.

Striming gigant je više nego zadovoljan sa dogovorom koji su postigli. Kružile su priče da će “Seinfeld” biti na HBO Max servisu, ali izgleda da je Sony Pictures Television (vlasnik prava za distribuciju) dobio ponudu koju nisu mogli odbiti. Takođe i sam Jerry Seinfeld bi trebao biti poprilično zadovoljan.

Po prvi put u dvanaest godina Jerry nije bio najbogatiji komičar (prema Forbes Magazinu). Možda to nije neka vijest, ali lično bio sam šokiran. Seinfeld je institucija, nedodirljiv na vrhu. Prema izvještajima sa trona ga je srušio Kevin Hart. U prošloj godini Kevin je zaradio 59 miliona dolara, a iza njega je bio Jerry sa 41 miliona. Ne treba biti pretjerano pametan i pretpostaviti da će slijedeća lista ponovo imati Seinfeld-a na vrhu. Ugovor s Netfliksom ga je ponovo učinio najbogatijim komičarem. A Jerry to zaslužuje.