komičar-Ukrajina

Jevrejski komičar budući predsjednik Ukrajine?

U Evropi danas koju pohode stari demoni antisemitizma, jedna država koja je možda i najpoznatija po pogromima nad jevrejskim življem, sutra možda dobije predsjednika koji je Jevrejin. I komičar između ostalog. U Ukrajini, zemlji sa 44 miliona stanovnika, više od milion jevreja je pobijeno od strane nacista i njihovih lokalnih saveznika tokom horora Drugog Svjetskog Rata. Da li se mentalitet promjenio? Iznenađenje aktuelnih izbora u Ukrajini je Volodymyr Zelensky, ubjedljivi pobjednik prvog kruga. Glumac i komičar koji je poznatiji po ulozi predsjednika u popularnoj seriji “Sluga naroda“, nego po političkoj karijeri. Svi su bili zatečeni rezultatima prvog kruga izbora koji je održan 31. marta. Možda i sam Zelenski je bio iznenađen uspjehom nad ratnohuškačkim kandidatom i aktuelnim predsjednikom, oligarhom Petrom Porošenkom.

Zelenski je dobio 30% glasova, gotovo duplo više od “kralja čokolade” Porošenka (jedva 16%). U slučaju da Zelenski sutra pobjedi, Ukrajina će biti jedina država (osim Izraela) u kojoj je predsjednik i premijer jevreji. Volodymyr Groysman je postao premijer u aprilu 2016. godine. Ali ostavimo to po strani. Zelenski je rođen 1978. godine u Krivyi Rih, industrijskom gradu u dominantno ruskom govornom području južne Ukrajine. Posvetio je svoj život industriji zabave i već 2003. sa dva prijatelja iz rodnog grada osniva filmski studio Kvartal95 u Kijevu. Studio je imao veliki uspjeh u post-Sovjetskom prostoru. Iako Porošenko ne bira sredstva za svoje političko preživljavanje, ni u jednom trenutku kampanje nije koristio antisemitsku retoriku. Daleko od toga, Zelenskog napada kao nekog koji je preblag prema Rusima. Naravno, to je (po Porošenku) glavni problem Ukrajine danas.

Mediji širom svijeta su opisali debatu dva kandidata kao cirkus. Jedan od marketinških momenata drugog kruga izbora su bilbordi gdje je Porošenkov protukandidat ne Zelenski, već Putin sam. Ako zaboravimo na trenutak Porošenka i ratnohuškačke poruke, jedan argument njegove kampanje zvuči uvjerljivo. To je optužba da je Zelenski samo “lutka” ukrajinskog oligarha jevrejskog porjekla Ihor Kolomoiskyi. Kažem uvjerljivo jer jedan oligarh (Porošenko) sigurno zna prepoznati drugog. Kolomoiskyi ima veći politički utjecaj od kandidata Zelenskog. Živi u Izraelu, ali poslovno carstvo mu je u Ukrajini. Ne krije nezadovoljstvo Porošenkom koji je za svog mandata nacionalizovao njegovu PrivatBank. U “borbi protiv oligarhije”, što je komično kad sam proces vodi jedan oligarh (Porošenko). Kolomoiskyi otvoreno lobira za Zelenskog i njegovu humorističku seriju redovno “vrti” na 1+1 TV kanalu koji je (naravno) u njegovom vlasništvu. Zelenski je u više navrata opovrgnuo tvrdnje da mu Kolomoiskyi finansira kampanju. Sutra ćemo saznati sve.

izvor: Haaretz