Još jedna “Star Trek” serija

Nije prvi put da više serija ide u isto vrijeme, devedesete su bile zlatno doba za “Zvjezdane Staze”. Ali ovo je Kurtzman-ov “Star Trek” i odavno sam izgubio svaku nadu…

CBS je najavio novu seriju “Star Trek: Strange New Worlds“. Moram priznati da je ovaj put u pitanju nešto što su gledatelji zaista tražili. Rugao sam se drugoj sezoni katastrofalno promašene “Disco” serije (Star Trek Discovery), ali ubjedljivo najbolji dio sezone je katepan Pike. Poznavaoci “Zvjezdanih Staza” dobro znaju da je dotični kapetan Kirk-ov prethodnik na legendarnom brodu “USS Enterprise“.

Fantastični Anson Mount se vraća kao Pike. Prati ga i novi Spock do kojeg mi nije nešto pretjeralo stalo. Možda zato što je “novi Spock” mlađi brat kvazi Vulkanke Michael Burnham (Disco “protogonist”).  Ali u svakom slučaju prije ću gledati “Čudne nove svjetove” nego Discovery treću sezonu.

Zašto nisam pretjerano optimističan?

Jeb*** Alex Kurtzman eto zašto. Isti ljudi koji su uspjeli upropastiti Picard seriju (zamislite, koliko “talenta” trebate imati da bi to uništili), biće zaduženi i za ovu novu. Nisam imao snage da uopšte pišem o “finalu prve sezone Picard serije“. Likovi su se posrali po Roddenberry-ovoj viziji i napravili reklamu za trans-humanizam. Uglavnom, bez previše spojlera, voljeni kapetan je mrtav, a Kurtzman i ekipa će nastaviti (nekrofilski) silovati njegov lik.

Ključno ime (koje se ponavlja) u ovim zločinima protiv “Zvjezdanih Staza” je Akiva Goldsman. Lik je “Scenarista” novih Staza. Kad je Kurtzman mogao režirati, zašto i njegov partner (u zločinu) ne bi isto tako imao šansu. Elem, Akiva osim što je napisao smeće od Picard finala, on ga je i režirao. Pitao sam se cijelo vrijeme zašto mi je poznato to ime. Dovoljna je jedna pretraga da se uvjerite u Goldsman-ov “talent”. Lik je scenarist jednog od najgorih filmova svih vremena “Batman & Robin” (1997.).

Morate biti ludi (ili poprilično toksikovani) da vjerujete da ovi likovi mogu napraviti dobar “Star Trek” materijal. Nakon dvije Disco sezone i “svetogrđa” od Picard serije uvjeren sam da nisu sposobni napraviti ništa pristojno. Dostojno vašeg slobodnog vremena. Ali živi bili pa vidjeli…