crujff-totalni-fudbal

Kad je fudbal, nek je totalni: Crujff

Hendrik Johannes Cruijff  ili Cruyff (25. April 1947. – 24. Mart 2016.) je bio fudbaler i trener iz Holandije. Tri puta je osvojio Zlatnu loptu (1971,1973, 1974) i smatra se jednim od najboljih fudbalera u istoriji. Bio je veliki zagovornik fudbalske filozofije poznate kao „totalni fudbal“, sa kojom je počeo da eksperimentiše Rinus Michels.

Nacionalni tim

Kako je 60-ih i 70-ih Holandija podizala fudbal do nivoa svjetske supersile, stvarali su se igrači koji su bili maeatralni. Jedan od njih je i Cruyff, koji je vodio Holandiju do titule Svjetskog prvaka 1974, kada je osvojio i Zlatnu loptu. U finalu je izveo fintu, koja će se po njemu zvati Krojfova finta i postati sastavni dio moderne igre. Noseći dres sa brojem 14, postavio je i novi trend da se nose i brojevi van prvih jedanaest, odnosno od jedan do jedanaest.

Klupska karijera

Klupski fudbal je započeo u Ajax-u, sa kojim je osvojio osam Eredivisie titula, tri Evropska kupa i jedan Interkontinentalni Kup. 1973. prelazi u Barcelonu, osvaja La Ligu i dobija nagradu za Evropskog igrača godine. Nakon penzionisanja 1984. godine postaje trener Ajaxa i Barcelone. Oba kluba i danas njeguju njegovu filozofiju igre i njihove škole i dalje rade po principima koje je postavio Crujff. Ostavio je neizbrisiv trag u igri i ogroman uticaj na trenere poput Sir Alex Fergusona, Wengera, Rijkaarda, Laudrupa i Guardiole.