Kako bi izgledala Lukasova igrana serija (Star Wars video)

Ideja o igranoj (TV) seriji smještenoj u dalekoj galaksiji “Star Wars” se dokazala kao instant hit. “The Mandalorian” je možda i jedini pravi pop kulturni fenomen od kada je Disney kupio omiljeni brend. Serija (dostupna samo na Disney + platformi) je postala ključni adut u striming ratovima.

Ali da li je to stvarno prvi put da se neko sjetio da napravi “Ratovi Zvijezda” seriju? Naravno da ne. Davne 2004. godine, kreator lično George Lucas je ozbiljno promišljao o toj ideji. “Star Wars: Underworld” je zamišljena za odraslu publiku i pratili bi događaje u kriminalnom podzemlju galaktičke prestonice Coruscant-a.

Radnja bi se odvijala nakon famozne “Naredbe 66” i uništenja Jedi reda, u vremenskoj rupi između Epizode tri i četiri (“Revenge of the Sith” i “A New Hope”). Lucasfilm je zaposlio produkcijsku kuću Stargate Studios da im izrade testni snimak.

Video koji je pred vama samo je radna verzija. Šta bi bilo kad bi bilo? Nažalost nikada nećemo saznati jer je Lucas 2010. godine, dok je još bio vlasnik kompanije koja nosi njegovo ime, odustao od projekta. Iako su bili napisani scenariji za pedeset epizoda. Pravi razlog (što možemo vidjeti iz par snimljenih minuta) je ogromni budžet, preskup za prosječnu TV seriju. Ipak je to Star Wars. Hrpe specijalnih efekata.

Stari George Lucas je digao ruke od ideje. Isplatnije je bilo praviti animiranu (CGI) seriju. To je neka druga priča.