Kako je Tool postao psihodelični bend?

Pomoću droga naravno. Ali potpuno slučajno.

Uzimamo zdravo za gotovo da je Tool jedan od najoriginalnijih i progresivnijih bendova današnjice. Ali nije oduvijek bilo tako. Ne kažem da nisu bili dobar bend prije svog spiritualnog buđenja sa albumom Ænima iz 1996. Jednostavno nisu bili Tool koji danas znamo i poštujemo. Ključna osoba u njihovoj transformaciji je Al Jourgensen, frontmen industrial metal kulta poznatog kao Ministry.

Čika Al je slučajno dozirao LSD članovima Tool-a za vrijeme Lollapalooza festivala 1992. godine. Po njegovim riječima to je trenutak koji će promjeniti bend za sva vremena. Od underground fenomena postaće progresivna senzacija. Al Jourgensen je nekada davno stanovao sa Timothy Leary-em, kontroverznim doktorom koji je promovisao terapeutsko korištenje psihodeličnih droga. Isti je dao pjevaču Ministry-a gomilu flašica tečnog LSD-a da mu se nađu pri ruci za vrijeme turneje. Al je stari prekaljeni narkoman. Dobar primjer za to je ime remek djela Ministry-a “Dark Side of the Spoon” koji osim što je parodija Pink Floyd klasika, referenca je za korištenje heroina.

Vratimo se na Lirijev tečni LSD. Al bi stavio par kapi LSD-a u flašu viskija i tako bi nastupao. To mu je bila rutina. Tako je bilo i za vrijeme Lollapalooza festivala 1992. Nakon koncerta prišla su mu dva lika koji su bili oduševljeni svirkom. Al im je poklonio viski potpuno zaboravivši na LSD u njemu. Popili su i “tripali” se slijedeća dva ili tri dana. Najgori dio je što nisu znali da su drogirani. Mislili su da gube zdrav razum. Ta dva nesrećnika su bili Maynard James Keenan frontmen Tool-a i tadašnji basista Paul D’Amour. Kako kaže čika Al nakon dosta vremena Maynard mu je priznao da je ovaj incident zaslužan zašto su postali psihodelični bend. Tool je uzvratio “uslugu” tako što su dozirali Ala najjačim psihodelikom koji je ikada okusio.

To je samo jedna od mnogih priča koje možete pročitati u Alovim memoarima po imenu Ministry: The Lost Gospels.

izvor: Loudwire