Kalašnjikov dobio spomenik.

 U Moskvi 19. septembra svečano je otkriven spomenik dizajneru jedne od najpoznatijih puški svih vremena Mihailu Kalašnjikovu. Od siromašnog djetinjstva u Sibiru, rođen 1919. godine, pokazivao je interesovanje za mehaniku. Drugi svjetski rat je promijenio sve, tako i život mladog Kalašnjikova. Nije bio zadovoljan efikasnošću ruskog naoružanja, tako da se odlučio na ozbiljan poduhvat u namjeri da napravi najbolju automatsku pušku koja će moći izdržati sve uslove (tada) modernog ratovanja.

Uspio je 1947. Vojska je bila zadovoljna i imenovala je pušku po njemu, Avtomat Kalashnikova (19)47. Prema pojedinim procjenama, AK47 čini petinu svih pušaka koji se koriste danas u svijetu. Kako je sam Vladimir Putin rekao, ova puška je simbol kreativnosti ruskog naroda. Možemo je naći na zastavi Hezbollaha ili kao ime dječaka vojnika u Africi, mali kalaši.

Pred smrt Kalašnjikov je pisao Patrijarhu Ruske Pravoslavne Crkve i pitao ga da li je odgovoran za bezbrojne smrti izazvane ovim oružjem. Kiril mu je rekao da nije, da odgovor leži u slobodnoj volji onog koji koristi oružje…

Izvor: Vladimir Isachenkov