drone-bullet

Kamikaza dronom protiv dronova

Iako su “lovci-ubice” (hunter killer) dronovi u vojnoj upotrebi od početka ovog vijeka, bespilotne letjelice nisu bile pretjerano dostupne širom stanovništvu. To su oruđa osmišljena za ratovanje, posebnu vrstu rata koju je francuski filozof Grégoire Chamayou nazvao “ratom na daljinu” u svojoj knjizi “Teorija drona“. Međutim, stvari se mjenjaju. Prema izvještaju Goldman Sachsa, civilna kupnja dronova će dostići 17 milijardi dolara globalno do 2020. godine. To je mnogo dronova, a ne postoji sistem kontrole koji bi spriječio kupca da ga zloupotrebi. Dron je vrhunsko oružje za asimetrično gerilsko ratovanje. Omogućuje pojedincu da sabotira puno veću organizaciju.

Kako tehnologija postaje sve dostupnija, potreban je efikasan način za srušiti istu. Rješenje je ponudila kompanija AerialX iz Kanade. Dron metak (DroneBullet) je hibrid između rakere i kvadrokoptera. Većina civilnih bespilotnih letjelica su kvadrokopteri. “Dron metak” je minijaturni projektil koji ima pokretljivost drona. Domet mu je četiri kilometra i može dostići brzinu od 350 kilometara na sat pri padu na metu. Dizajniran je da prati neprijateljski dron dok ga ne stigne i sudari se. Nakon eksplozije od protivničke letjelice ne ostaje ništa.

Svaka kuća ga treba imati

Kompanija AerialX je započela svoj biznis s proizvodnjom dronova. Ali brzo su shvatili da je tržište prezasićeno. Zato su se specijalizovali za anti-dron tehnologije (counter-drone). “Dron metak” je vrhunac njihove produkcije. Lansirate ga iz ruke. Sve što operater (korisnik) treba da uradi jest identifikovati dron metu, nakon čega “Dron metak” sam radi sve što treba. Pravo iznenađenje je da DroneBullet uopšte ne sadrži eksploziv. Sva razorna moć dolazi od kinetičke energije pri sudaru. Ako slučajno preživi “susret” (proizvođači to ne garantuju) možete ga poslati na drugu metu ili narediti da sleti. Realno, osmišljen je za jednokratnu upotrebu. Važno je da je uspješan.

AerialX je već pokazao svoje čedo Američkoj Komandi Specijalnih Operacija (United States Special Operations Command iliti USSOC) prošle godine. Testovi su obavljeni u vojnoj bazi Fort Bragg (Sjeverna Karolina). “Dron metak” je upotrebljen protiv raznih meta, od malih dronova do većih modela. Vojska je bila više nego zadovoljna i odmah su naručili novu tehnologiju. Ne samo američka vojska. Zvučalo je predobro, jer na kraju smo saznali da DroneBullet neće biti dostupan u civilnoj prodaji (širokim narodnim masama) nego će ostati rezervisan samo za državne igrače.

izvor: Digital Trends