naouružani-dronovi

Kanada nabavlja naouružane dronove

Na fotografiji možete vidjeti Heron špijunski dron (nenaouružani model) u hangaru Kandaharskog aerodroma iz 2010. godine. Korišten je od strane kanadske vojske u Afganistanu.

Kanadske zračne snage (The Royal Canadian Air Force) su gotovo dvije decenije u potrazi za odgovarajućom flotom bespilotnih letjelica koja će biti u stanju da nadgleda ogromnu kanadsku teritoriju, ali biti i korisna u vojnim akcijama širom svijeta. Osim kupovine manjeg broja nenaouražanih dronova za rat u Afganistanu, koji su povučeni iz upotrebe kanadska vojska nije napravila velike pomake u izgradnji vlastite dron flote. To će se promjeniti jer je kanadska vlada službeno odobrila kupovinu naoružanih dronova po prvi put.  Dodatnih 62 milijarde dolara će biti izdvojene u slijedećih dvadeset godina za jačanje kanadske vojske. Prvi dio plana je da se u slijedećih šest godina nabavi flota dronova.

Dronovi su preuzeli sve važniju ulogu u vojskama širom svijeta. Prema izvještaju iz Žurnala Kanadskih zračnih snaga (Royal Canadian Air Force Journal) s kraja 2015. godine saznajemo da 76 državnih vojski koristi dronove. Iz istog perioda je i informacija da je dodatnih 50 država radilo na razvoju vlastitih dron snaga.

Razne kanadske organizacije za kontrolu oružja i ljudska prava su izrazile žaljenje povodom odluke vlade za nabavkom naouražanih dronova. Dobili su standardne odgovore od vojske kako će se pridržavati propisa i etike prilikom korištenja istih. Kao što svaki drugi dron operater kaže. A kolateralne štete uvijek ima.

izvor: Canadian Broadcasting Corporation